Meny
Förbundet

Cykellopp på statlig väg är hotade – RF och SCF rasar i TV4-reportage

Från årsskiftet ska Trafikverket bland annat sköta all skyltning och alla trafikvakter vid cykelarrangemang på statlig väg. Kostnadsreglerna hotar slå ut de flesta landsvägslopp. Någon kompensation att tala om har ännu inte lagts fram. Nu rasar såväl Riksidrottsförbundet (RF) som Svenska Cykelförbundet (SCF) i ett inslag av TV4-sporten och får stöd av Vätternrundan.

RF-ordföranden Björn Eriksson var med stöd av en rad specialidrottsförbund som Svenska Cykelförbundet på god väg att hitta en lösning innan valet just efter ett informationsmöte som Svenska Cykelförbundet hade med Trafikverket. Den 1 september sa Björn Eriksson så här i ett pressmeddelande från RF:

”Det är mycket glädjande att Infrastrukturminister Tomas Eneroth lyssnat till idrottsrörelsens behov och skyndsamt agerat efter uppvaktning från Riksidrottsförbundet tillsammans med berörda specialidrottsförbund. Det uppdrag som regeringen nu har gett åt Trafikverket är ett stort steg framåt och helt nödvändigt för att idrottsevenemang på statliga vägar även i framtiden ska vara möjliga”, sa Björn Eriksson då.

Men uppdraget till Trafikverket att se över kostnadsreglerna ska redovisas först sista mars 2023. Det nya arbetssättet införs ändå vid årsskiftet.

Så nu är tongångarna helt andra. RF-ordföranden rasar efter Trafikverkets nya kostnadsregler som hotar slå ut motionslopp i hela Sverige. Så här sa Björn Eriksson till TV4-sporten på onsdagen om det som händer från 1 januari.

”Det är en ren käftsmäll och det är fruktansvärt arrogant av myndigheten att göra på det här sättet”, säger Björn Eriksson till TV4.

Svenska Cykelförbundets ordförande, Stefhan Klang, sammanfattar situationen så här krasst i samma tv-inslag:

”Jag tycker att Trafikverket absolut inte har någon aning om vad vi håller på med, utan här har man ju då bestämt sig för att vägen är till för bilen – och egentligen inte för någon annan. Så enkelt är det.”

SCF:s vice ordförande Thomas Backteman, som också tillhör ledningen i Stockholms CK, om skillnaden i att vara arrangör 2022 gentemot det som väntas 2023 om inget ökat stöd ges:

”Det som är orimligt är att man styr kostnaden till Trafikverkets kommersiella entreprenör. Vi har inte ekonomi att betala den räkningen och om det blir kravet…ja, då blir det ingen cykeltävling.”

Vätternrundan kommer själva att klara de skärpta kraven på kort sikt, men jättearrangemangets vd Oskar Sundblad är ändå djupt oroad för landsvägscyklingen i landet:

”Jag känner framför allt en oro för alla mindre föreningar och motionslopp där ute.  Det här riskerar att i princip slå ut alla mindre motionslopp i HELA Sverige”, säger Oskar Sundblad till TV4.

Alla förbund som bedriver idrott på väg har sammantaget blivit erbjudna 500000 kronor i stöd under första kvartalet 2023. Men RF har tackat nej till de pengarna och använder metaforen att det är som att spotta en törstig kamel i halsen.

”Jag vill inte ha deras pengar under de villkoren. Det här är maktfullkomligt och jag tycker att de ska ägna sig åt sin huvuduppgift”, säger Björn Eriksson nu till TV4.

Se den längre versionen av inslaget i TV4-sporten HÄR!

Läs också:

Text och arkivbild: SCF