Alla grenar

Cyklist

Här samlar vi länkar till de områden som vi då och då får frågor om – licenser, anmälan, tävlingskalender, resultat, chip, dispenser, tävlingsregler och hur man tar steget in i cykelsporten. Och mycket mer!


UCI ID

Säsongen 2017 införde UCI ett  personligt ID-nummer, en unik elvasiffrig kod som kommer att vara knuten till den personliga tävlingslicensen. UCI-ID ska alltid användas vid anmälan till tävling och står på din licens.

Licenser

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar dig att delta på tävlingar sanktionerade av SCF och UCI. Med licensen följer även en försäkring. Licensen köper du via Swe Cycling Online och du ändra/byta din licens en gång per år utan kostnad.

Licenspriser

Licensavgiften baseras på licenskategorier. I licensavgiften ingår licensförsäkring och ett licensbevis i form av en utskrivbar pdf-fil. Tävlande vid internationella UCI-tävlingar bör även ha ett fysiskt licenskort.

Byte av licenstillhörighet

Du kan som cyklist byta licenstillhörighet, addera grenar, byta förening på licens och team en gång per år utan kostnad.

Tips! Här finns svar på vanliga frågor gällande licenser

Transponder (Chip)

SWE Cup och SM-arrangemang i mountainbike, landsväg och cykelcross genomförs med personlig transponder som monteras på cykeln. Transpondern heter ProChip Flex och beställs online. 

Dispens

Dispens kan endast ges till tävlande över 16 år. Ansökan görs via ett formulär med god motivering och skickas sedan till repsketive förbundskapten.

Tävlingskalendern

Svenska Cykelförbundet har, tillsammans med flera andra specialidrottsförbund utvecklat ett tävlingsadministrativt system som lanserades i januari 2016, och som ersätter det gamla IndTA.

Swe Cycling Online

Via ”Min sida” kan du som enskild cyklist beställa, betala, se och skriva ut licensen, anmäla dig till tävling och betala anmälningsavgifter. Du kan även se startlistor och resultat från tävlingar, samt kontaktuppgifter till arrangörerna.

Byte av förening 

För att byta förening och licenstillhörighet räcker det numera med ett medgivande från den förening som lämnas och att man är registrerad som aktiv medlem i den nya föreningens medlemsregister i IdrottOnline.

Tävlingsregler

Syftet med våra regler är att man ska kunna tävla säkert och på lika villkor. SCF har ett regelverk som följer det internationella cykelförbundets (UCI) regelverk, dock med några nationella anpassningar. De svenska tävlingsreglerna uppdateras en gång per år  under mars månad samt är uppdelat i flera delar för att vara lättanpassat.

Motionslopp

Svenska Cykelförbundet sanktionerar idag många av de motionslopp som arrangeras i Sverige. Dessutom har även cyklister med tävlingslicens rätt att delta. En cyklist med tävlingslicens som deltar i ett osanktionerat lopp riskerar annars påföljder. Du kan enkelt kontrollera om ett motionslopp har sanktionerat sitt lopp genom att säkerställa att loppet finns i tävlingskalender Swecyclingonline

Antidoping

Svenska Cykelförbundet arbetar aktivt med antidoping genom en tillsatt kommitté som löpande reviderar SCF Antidopingprogram i enlighet med RF:s riktlinjer.

Tips! Kontakta RF Antidoping direkt för svarar på era specifika frågor

 


Några viktiga sidor för dig som cyklist