Meny

Köra motionslopp

Gillar du precis som oss att cykla mycket och där resan till målet är just själva målet? Då är motionslopp något för dig! Det arrangeras motionslopp i Sverige som aldrig förr, inte bara de stora arrangemangen så som Vätternrundan och Cykelvasan. Förutom renodlade motionsarrangemang så erbjuder i stort sett alla tävlingsarrangörer motionslopp vid sidan av sina tävlingar.

Är loppet sanktionerat?

Svenska Cykelförbundet sanktionerar många av de motionslopp som arrangeras i Sverige. I och med att ett motionslopp sanktioneras blir alla deltagare och funktionärer automatiskt försäkrade under loppet. Dessutom har även cyklister med tävlingslicens rätt att delta. En cyklist med tävlingslicens som deltar i ett osanktionerat lopp riskerar annars påföljder. Du kan enkelt kontrollera om ett motionslopp har sanktionerat sitt lopp genom att säkerställa att loppet finns i Svenska Cykelförbundets kalender swecyclingonline

Kom ihåg att ordinarie trafikregler gäller, om inget annat kommuniceras

För oss är säkerhet en viktig och prioriterad fråga. Motionslopp inom landsvägscykling arrangeras i regel på trafikerade och allmänna vägar vilket innebär att trafikregler gäller. Ingen resultatlista utifrån placering publiceras vid ett motionslopp. De flesta motionslopp inom mountainbike har en tävlingsklass dit man kan anmäla sig med en engångslicens, om man vill tävla och få en resultatlista.

Baslicens och föreningstillhörighet

För dig som vill delta i ett motionslopp kan en licens ge dig ett extra skydd. För motionären kan en baslicens vara ett intressant basskydd vid både träning och deltagande vid motionslopp. För att få ansöka om licens behöver du vara medlem i en förening som är ansluten till Svenska Cykelförbundet. Genom att vara medlem i en förening får du inte bara glädjen av nya träningsvänner utan en möjlighet att ta del av all den kunskap om cykelsporten som finns bland ledarna i våra cykelklubbar.

Swe Cycling Club

Nytt för 2019 är att Svenska Cykelförbundet har startat upp en instegsklubb och ett community, Swe Cycling Club (SCC). Som medlem i SCC får du tillgång till en rad förmånliga erbjudanden anpassade för cyklister i en app där du dessutom kan lösa en Baslicens. Läs mer om Svenska Cykelförbundets instegsklubb klubb här


Riktlinjer och regler motion

Här kan du läsa mer om de riktlinjer som finns för både dig som deltagare och för arrangören. Riktlinjer är framtagna för att stödja, underlätta och höja säkerheten för både arrangör och deltagande cyklister.

Riktlinjer motionslopp på landsväg beslutade 2022: hittar du här

Riktlinjer motionslopp på mountainbike beslutade 2022: hittar du här