Meny

Köra motionslopp

Gillar du precis som oss att cykla mycket och där resan till målet är just själva målet? Då är motionslopp något för dig! Det arrangeras motionslopp i Sverige som aldrig förr, inte bara de stora arrangemangen så som Vätternrundan och Cykelvasan. Förutom renodlade motionsarrangemang så erbjuder många tävlingsarrangörer motionslopp vid sidan av sina tävlingar.

Är loppet sanktionerat?

Svenska Cykelförbundet sanktionerar många av de motionslopp som arrangeras i Sverige. I och med att ett motionslopp sanktioneras blir alla deltagare och funktionärer automatiskt försäkrade under loppet. Dessutom har även cyklister med tävlingslicens rätt att delta. En cyklist med tävlingslicens som deltar i ett osanktionerat lopp har ingen gällande olycksfallsförsäkring från SCF och riskerar dessutom påföljder. Du kan enkelt kontrollera om ett motionslopp har sanktionerat sitt lopp genom att säkerställa att loppet finns i Svenska Cykelförbundets kalender swecyclingonline

Kom ihåg att ordinarie trafikregler gäller, om inget annat kommuniceras

För oss är säkerhet en viktig och prioriterad fråga. Motionslopp inom landsvägscykling arrangeras i regel på trafikerade och allmänna vägar vilket innebär att trafikregler gäller. Ingen resultatlista utifrån placering publiceras vid ett motionslopp. De flesta motionslopp inom mountainbike har en tävlingsklass dit man kan anmäla sig med en engångslicens, om man vill tävla och få en resultatlista.

Årslicens ett extra försäkringsskydd

För dig som vill delta i ett motionslopp kan en årslicens ge dig ett extra skydd. För motionären kan en motions- eller baslicens vara ett intressant basskydd vid både träning och deltagande vid motionslopp. Licensen kan tecknas direkt på www.scf.se/licenser (utan krav på föreningstillhörighet) eller via swecyclingonline (med krav på föreningstillhörighet). Genom att vara medlem i en förening får du inte bara glädjen av nya träningsvänner utan en möjlighet att ta del av all den kunskap om cykelsporten som finns bland ledarna i våra cykelklubbar. Lär mer om de olika licenserna på www.scf.se/licenser

Sportmotion

Klassen Sportmotion (tidigare Elitmotion) är en instegstävlingsklass som berättigar resultat för deltagarna. Klassen ställer krav på licens, även motionslicens och engångslicens är tillåtet. Läs mer om Sportmotion och om våra olika licenser här.


Riktlinjer och regler motion

Här kan du läsa mer om de riktlinjer som finns för både dig som deltagare och för arrangören. Riktlinjer är framtagna för att stödja, underlätta och höja säkerheten för både arrangör och deltagande cyklister.

Riktlinjer motionslopp på landsväg beslutade 2022: hittar du här

Riktlinjer motionslopp på mountainbike beslutade 2022: hittar du här