Meny

Gymnasieutbildningar med inriktning cykel

Är du ung, cyklist och söker en utbildning där du kan fortsätta att utvecklas inom din idrott? Då kanske någon av nedan utbildningar passar dig?

Utbildningar med elitidrottskaraktär – RIG och NIU

Det finns två varianter av idrottsutbildningar på gymnasial nivå som har en tydlig elitidrottskaraktär och ett etablerat samarbete med ett specialidrottsförbund relevant för utbildningen: Riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Dessa utbildningar har en tydlig elitidrottskaraktär och riktar sig till elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottssatsning. RIG är riksrekryterande, det vill säga elever från hela landet kan söka till dem. De nationellt godkända idrottsutbildningarna (NIU) är treåriga och lokala/regionala, men de rekryterar också från hela landet med hjälp av ett samverkansavtal som tecknas mellan kommunerna. Mer om RIG och NIU finns här.

Svenska Cykelförbundet samverkar idag med fem gymnasieskolor som har cykelinriktning:

RIG – Cykelgymnasiet i Skara
Det riksrekryterande idrottsgymnasiet för cykel på Katedralskolan i Skara bedriver verksamhet för cirka 30 cyklister (landsväg och mountainbike XC) varje år och erbjuder för närvarande åtta olika studieprogram. Möjlighet att förlägga utbildningen över fyra år. Länk till ansökningsformulär hittar du här

NIU – Hagströmska i Falun
Erbjuder möjlighet att utvecklas inom cykelsportens alla grenar uppdelade på: Landsväg/Bancykel, Mountainbike/Cykelcross och ”Teknikgruppen” som består av disciplinerna Dirt/Slopestyle, Downhill, 4X, Enduro och BMX (race och street).

NIU – Sandagymnasiet i Jönköping
På Sandagymnasiet ges möjlighet att kombinera studier och flera idrotter. Från och med HT 2019 startar Nationell idrottsutbildning i Mountainbike (NIU). Läs mer på sandauc.se. OBS: Öppet hus den 14 november ställs in på grund av skärpta allmänna råd i Jönköping. Sandagymnasiet kommer istället köra en digital variant onsdagen den 11 november. Info finns på hemsidan.

NIU – Stjerneskolan i Torsby
MTB-utbildningen på Stjerneskolan är en nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU och är den senaste i raden av idrottsutbildningar på Stjerneskolan. Den startar höstterminen 2020. I nära anslutning till skolan och på flera ställen runt om i området finns optimala träningsmöjligheter både med och utan mountainbike. Ansök senast 7 februari till HT 2020. Mer info om utbildningen hittar ni här

NIU – Sjödalsgymnasiet i Huddinge
Höstterminen 2020 startar Sjödalsgymnasiet i Huddinge NIU-cykel med plats för 12 elever per år. Gymnasiet kommer i första hand erbjuda mtb- och landsvägscykel men om intresse finns är skolans rektor öppen för att ta in BMX-elever. Läs mer om NIU Cykel här.

Stockholms idrottsgymnasium (NIU)
Startar NIU-Cykel HT2020 med inriktning Mountainbike, Landsväg och Cyclocross.
Utbildningen bedrivs i samarbete med MTB Täby. Kontaktperson Björn Johnsson


Elitidrott på gymnasiet 

Utöver RIG och NIU som har nationell intagning finns även lokala idrottsutbildningar (LIU). LIU ligger inom det individuella valet, där man söker något av gymnasieskolans program och väljer ”Idrott och hälsa – specialisering” som individuellt val och anger därefter vilken idrott.

LIU – Högbergsgymnasiet i Tierp
http://www.hogbergsskolan.se

LIU – Sandagymnasiet i Jönköping
http://www.sandauc.se

 

Mer information om elitidrott på gymnasienivå