Eftergymnasiala utbildningar med cykel eller idrott som inriktning

Satsa på dubbla karriärer – cykel och utbildning!

Arbetet med elitidrottsvänliga lärosäten och Riksidrottsuniversitet fortsätter och på några av skolorna studerar enskilda cyklister:

Dala Sports Academy Elit

Dala Sports Academy Elit är en elitidrottsmiljö med säte i Falun och Borlänge. Sedan starten 1985 har aktiva som varit en del av verksamheten tagit fler än 315 medaljer på OS, VM och EM. Verksamheten drivs av RF-SISU Dalarna i nära samarbete med specialidrottsförbunden för de sex idrotterna som ingår i verksamheten. 

I elitmiljön finner ni idrottare från hela världen och många av dem tillhör landslagsnivån såväl som yttersta världseliten i sin idrott. Gemensamt för idrottarna i vår miljö är att de valt att satsa fullt ut på sitt idrottande, oavsett om de väljer att kombinera denna satsning med arbete, studier eller som heltidsproffs. Syftet med Dala Sports Academy Elit är att erbjuda dessa idrottare en välsmord elitmiljö som stimulerar dem i den dagliga träningen.

Cykel på Dala Sports Academy Elit

Byggda MTB-banor i världsklass, mängder med stigar, ett lågt trafikerat vägnät, Sveriges enda inomhusvelodrom samt en BMX-bana inomhus. I Falun och Borlänge finns goda förutsättningar för att bedriva cykling året runt. Dessutom erbjuds goda förutsättningar för alternativ träning t ex: styrketräning, simning, skidåkning och löpning där många aktiviteter bara ligger ett stenkast från varandra. Här finns närheten som gör det enkelt att få vardagen att gå ihop som idrottare!

Den dagliga verksamheten på Dala Sports Academy Elit Cykel består av ett antal träningspass per vecka som alla är noga planerade av erkänt duktiga elitidrottstränare med bred kunskap och erfarenhet inom sina respektive idrotter, vilket säkerställer hög kvalité och möjlighet till utveckling för våra aktiva. Utöver gemensamma träningar ges även ett antal idrottare i miljön varje år möjlighet till individuell träningsplanering och coachning, även det i samarbete med våra elitidrottstränare.

Framgångsrika cyklister i elitmiljön genom åren

Cyklister i Dala Sports Academy Elit som minst tagit medalj på senior-SM nivå: Oliver Zwar, Ben Zwar, Oliwer Kangas, Emil Johansson, Vilgot Lindh, Jenny Rissveds, Ida Jansson, Zakarias Johansen, Simon Carlsson, Frida Knutsson, Fredrik Ericsson, Jens Westergren, Michael Stevensson, Lars Bleckur, Christoffer Stevensson, Niklas Wallner, Sara Penton, Hanna Nilsson, Alina Johansson, Johan Widén, Linn Gustafzzon, Martin Setterberg, Emil Linde, Daniel Swanbeck, Henrik Jansson, Jennie Stenerhag, Antonia Gröndal, Ebba Grankvist, Elina Davidsson och David Eriksson.

För mer information om Dala Sports Academy Elit cykel

 


Gymnastik- och idrottshögskolan

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är världens äldsta idrottshögskola. Lärosätet ligger vid Stockholms Stadion och är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Här utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare.

GIH – Elitidrott och studier

Broschyr.pdf (gih.se)

GIH – Riksidrottsuniversitet Stockholm

GIH har öppet hus den 11 mars 2021

https://gih.se/kampanj/oppet-hus/.


Riksdrottsuniversitetet KTH

KTH är ett Riksidrottsuniversitet (RIU) tillsammans med gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och bildar RIU-Stockholm. På KTH ska det vara möjligt att samtidigt både studera och elitidrotta. På KTH bedrivs också världsledande forskning inom många teknikområden som är intressant för svensk idrott.

Riksidrottsuniversitetet | KTH

KTH har öppet hus den 20 mars 2021

https://www.kth.se/utbildning/traffakth/oppet-hus/oppet-hus-1.558794