Meny
Förbundet

Riktlinjer för arrangemang av klubb-och distriktstävlingar mars och april

Uppdaterad 2020-03-28
Regeringen har tagit beslut om ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Syftet med förbudet är att minska takten på smittspridningen av coronaviruset i samhället. Förbudet träder i kraft söndagen den 29 mars och gäller tills vidare. Här kan du läsa regeringens beslut i sin helhet.
Svenska Cykelförbundet har sedan tidigare ställt in tävlingsverksamheten under mars och april med undantag för klubb- och distriktstävlingar. Med anledning av regeringens besked avråder vi nu klubbar och distrikt att arrangera tävlingar på distrikts- och klubbnivå. Tänk även på att en överträdelse av förbudet kan medföra böter eller fängelse för ansvarig arrangör.
Enligt polisens definition är ett idrottsevenemang att anse som en offentlig tillställning och omfattas därför av bestämmelserna i den nya förordningen och deltagarantalet får inte överstiga 50 personer.  Läs mer på polisens hemsida.


Efter Svenska Cykelförbundets styrelsebeslut att lägga ner all tävlingsverksamhet, utom klubb-och distriktstävlingar, mars och april månad har vi fått en hel del frågor kring hur klubbar och distrikt ska förhålla sig.
Vi har därför valt att förtydliga SCF:s riktlinjer och rekommendationer gällande klubb- och distriktstävlingar, samt träning och träningstävlingar fram till den 30 april.* Här kommer ni direkt till scf:s informationssida om nya coronaviruset

  • Distriktstävling ska bara vara öppen för tävlande som bor i aktuellt distrikt och representerar en klubb i aktuellt distrikt. Distriktsförbunden kan själva välja att begränsa det geografiska området ytterligare, men inte utöka distriktet.
  • Vi hoppas att våra medlemmar beaktar det övergripande syftet – att undvika många och långa resor för att minimera risken för smittspridning – och utifrån rådande situation och ovanstående vägledning fattar rätt beslut gällande vilka tävlingar som är aktuella att delta i.
  • Generellt avråds från anmälan på plats. Är arrangören helt säker på att det inte finns någon risk att arrangemanget blir för stort kan anmälan på plats fungera.
  • Träningar och träningstävlingar bör endast arrangeras för deltagare inom den egna klubben eller lokala träningsgruppen.
  • På Folkhälsomyndighetens presskonferens den 13 mars uppmuntrade myndighetens generaldirektör Johan Carlson förbunden att rekommendera föreningarna att hellre fortsätta med ungdomsträningar, än att ställa in dem helt. **

SCF uppmanar alla arrangörer att noga beakta de allmänna råden för minskad smittspridning som Folkhälsomyndigheten ger – läs mer HÄR!

Här är några konkreta råd till arrangörer:

  • Underlätta för deltagare att hålla en god handhygien.
  • Se till att det inte skapas täta folksamlingar.
  • Låt deltagarna duscha hemma.
  • Arrangera utan försäljning på arenan/tävlingsplatsen.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla arrangörer att göra en riskbedömning inför arrangemang med färre än 500 deltagare.

Länk till Folkhälsomyndighetens Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19

Här kan ni ladda ner Folkhälsomyndighetens informationsmaterial om corona-19

* Observera att dessa riktlinjer kan komma att förändras om Folkhälsomyndighetens riktlinjer förändras.

** Se generaldirektör Johan Carlsons uttalande om vikten av att uppmuntra idrottandet  https://www.tv4play.se/program/nyheterna/12532721