Alla grenar
Förbundet

OS i Tokyo flyttas till 2021: ”Ett bra beslut och ett klokt beslut”

OS i Tokyo och Paralympics 2020 flyttas fram med anledning av coronaviruset Covid-19. Spelen ska genomföras senast under sommaren 2021. – Ett  klokt beslut som SOK ställer sig bakom. Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsorisker var inte ett alternativ, säger SOK:s ordförande Mats Årjes i ett pressmeddelande.
Internationella Olympiska Kommittén (IOK) hade under tisdagen möten med japanska myndigheter och organisationskommittén för spelen i Tokyo. Då togs beslut att flytta spelen från start juli 2020 till att arrangeras senast under sommaren 2021. Sveriges Olympiska Kommitté välkomnar beskedet.

– Ett bra beslut och ett klokt beslut. IOK har haft en arbetsgrupp tillsammans med världshälsoorganisationen WHO sedan början av februari månad så vi vet att det här är ett beslut som är väl underbyggt med hjälp av experter och flera parter, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Nu fortsätter SOK arbetet med att förbereda den svenska truppen på bästa möjliga sätt.

– Det är bra att det kommer ett besked redan nu. Det är viktigt så vi kan förbereda våra aktiva, ledare och förbund inför spelen i Tokyo 2021. Vårt viktigaste fokus nu är att finnas tillgängliga för aktiva och ledare för att skapa skräddarsydda planer för var och en. Vi vill visa omsorg om de aktiva, svara på frågor, och för att exempelvis hjälpa till att lösa en del praktiska saker kring deras vardag och träningssituationer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Med anledning av beskedet håller Sveriges Olympiska kommitté en presskonferens tisdag klockan 15.00.


Pressmeddelande från Internationella Paralympiska kommittén

Läs mer om beslutet på IOK:s hemsida

Läs mer på SOK:s hemsida

Här kommer ni direkt till SCF:s informationssida om coronaviruset