Meny
Förbundet

Europeiska Cykelförbundet går på SCF:s linje i Ukrainafrågan

Europeiska Cykelförbundet (UEC) gör nu ett officiellt uttalande i Ukrainafrågan. UEC går på Nordic Cyclings linje när det gäller kraftiga sanktioner gentemot ryska och belarusiska officiella representanter för cykelsport.

På UEC-kongressen i Odense lyfte Nordic Cycling – där Svenska Cykelförbundet (SCF) har varit drivande – frågan om sanktioner gentemot ryska och belarusiska officiella representanters deltagande i det gemensamma arbetet i styrelser och kommissioner.

Redan under mötet anslöt flera förbund till denna linje, Nordic Cycling skickade ett öppet brev till UEC:s styrelse – och efteråt har stödet blivit allt större från europeiska cykelförbund.

Nu har UEC:s styrelse utvärderat situationen och går på Nordic Cyclings linje.

För att upprätthålla lugn och säkerhet vid UEC-evenemang ska varken cyklister eller ledare från de ryska och belarusiska förbunden få delta i något evenemang som anordnas av UEC. De ska inte heller delta i möten, kommittéer eller forum inom UEC.

UEC berättar även i sitt pressmeddelande att de helt stöder alla nuvarande sanktioner som införts av Internationella Cykelförbundet (UCI).

UEC har även startat en insamling som betalas ut till det ukrainska cykelförbundet för att stödja cyklister som bor och tränar utanför Ukraina.

Svenska Cykelförbundets ståndpunkt med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Läs mera om Nordic Cyclings öppna brev till UEC-styrelsen HÄR.

Läs mera om UEC:s insamling för att stödja ukrainska cyklister HÄR.