Alla grenar
Förbundet

Alla kan stötta utsatta ukrainska cyklister i UEC-insamling nu

Europeiska Cykelförbundet (UEC) har startat en insamling till förmån för Ukrainska Cykelförbundet och de nu så utsatta ukrainska idrottarna. Första UEC-donationen var 100 000 euro. Vill Du eller Din klubb också stötta utsatta ukrainska cyklister finns anvisningar HÄR.

Det extrema i situationen med Rysslands invasion av Ukraina understrykes av att detta är första gången UEC startar denna typ av insamling. Anledningen till detta beskriver UEC så här:

”Vi är medvetna om att många ukrainska idrottare har tvingats lämna sitt hemland under krisen och nu söker skydd i andra länder. De får nu stöd av nationella förbund, vänner och familj och vi vill tacka alla som har och fortsätter att erbjuda stöd. I detta avseende beslutade vi att starta UEC Solidarity & Unity Aid for Ukrainian Cycling, som syftar till att stödja och ge hjälp till förbundet och till de unga idrottare som genomlever denna fruktansvärda situation.”

Beslutet grundlades på UEC-kongressen i Odense. Svenska Cykelförbundet deltog i diskussionen med vice ordföranden Thomas Backteman och generalsekreteraren Leif Karlsson.

Ukrainska Cykelförbundets ordförande, Andry Grivko, kunde vara på plats i Odense och kommer tillsammans med UEC och internationella förbundet (UCI) att koordinera de pengar som doneras med omedelbar början. I och med den första UEC-donationen på 100 000 euro är kontot redan aktivt.

UEC uppmuntrar och ber alla intresserade att bidra till att stödja våra ukrainska cykelvänner. HÄR kan Du bidra till att stötta utsatta ukrainska cyklister och kolla hela UEC:s pressmeddelande!

 

SCF förklarade den 28 februari sin ståndpunkt med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, att denna handling måste få konsekvenser för Ryssland och rysk cykelsport.

Under kongressen medverkade även SCF till ett öppet brev till UEC-styrelsen från Nordic Cycling, som mejlades söndag 6 mars, med samma ståndpunkt.