Meny
Förbundet

Vi ska slå världsrekord i cykelglädje på Cykelns dag 3 juni   

Den 3 juni firas World Bicycle Day över hela världen. Det har FN bestämt. Syftet är att visa på den nytta som cykeln har för hälsan, miljön, klimatet, jämställdheten och ekonomin.

På Cykelns dag den 3 juni samlar vi ihop vår gemensamma cykelglädje i Sverige och siktar på att slå världsrekord – igen”, säger Joakim Stenberg, vd för Svensk Cykling.

World Bicycle Day är det internationella namnet på Cykelns dag. Att cykla är ett smidigt sätt att ta sig runt på och få in fysisk aktivitet i tillvaron. Genom att bli mer aktiva under dagen kan människor ganska enkelt uppnå de rekommenderade aktivitetsnivåerna. Att cykla är dessutom tillgängligt, prisvärt och socialt rättvist. I år är deSvensk Cykling som arrangerar Cykelns dag i samarbete med Cykelfrämjandet. 

”Vi var omkring 5 000 personer som tillsammans registrerade 474 017 minuters cykeltid på Cykelns dag för två år sedan. Det motsvarar elva månader. Av denna tid samlade skolelever in 63 436 minuter, vilket motsvarar drygt sex veckor. Eftersom vi i Sverige är ensamma om att göra detta är det ett världsrekord”, säger Joakim Stenberg, vd för Svensk Cykling.

I år är förhoppningen att slå det egna världsrekordet och göra Cykelns dag till en självklar temadag. Alla som cyklar den 3 juni kan hjälpa till att slå rekordet genom att registrera cyklade minuter på cykelnsdag.com senast klockan 12.00 dagen efter.  

”Vi vill att Cykelns dag ska bli en folkfest där vi hyllar cykelns förmåga att främja välfärd i hela världen. Cykelns dag borde vara en lika självklar temadag som Mors dag eller Kanelbullens dag. Här i Sverige anordnar föreningar, företag och kommuner massor av aktiviteter, så det är bara att ansluta till cykelfesten. I Stockholm och i Malmö anordnar Cykelfrämjandet barnvänliga cykelparader – kidical mass”, säger Per Hasselberg, Cykelfrämjandets ordförande.

AKTIVITETER

Här är ett urval av aktiviteter som föreningar, företag, kommuner, regioner, universitet och forskningsinstitut planerar för att uppmärksamma Cykelns dag. Fler aktörer och aktiviteter finns HÄR!

Södra Sverige 

Cykelfrämjandet Malmö/Lund & Kristianstad
Cykeltur på nya regionala leder och utdelning av “Skånes Cykelfrämjarpris” till en person eller grupp som gjort fina insatser för att främja cykling i Skåne.  
Kl 10 på Stora torget i Kristianstad 
 
Cykelfrämjandet Malmö/Lund 
Barn- och familjevänlig cykelparad – en kidical mass – med cykelpicknick i Malmö.  
Kl 14 Malmö konsthall 
 
Cykelleden i Skåne 
Cykelleden Skåne är en ny regional turismcykelled som består av tre delleder: Kristianstad–Ängelholm, Ystad–Båstad och Lomma –Kristianstad.  
Leden invigs den 3 juni i Malmö 
 
Helsingborg stad 
Helsingborg har utsetts till Sveriges bästa cykelstad 2022 av Cykelfrämjandet. Det firas med en festlig cykelparad och inviger den nya cykelparkeringen på Kungstorget. Här finns också en film och evenemang på Facebook. 
Kl 13 på Sundstorget i Helsingborg  
 
Malmö universitet 
Under vecka 22 kommer vi stå med Tack för att du cyklar-skyltar i anslutning till våra cykelparkeringar och bjuda på fika för att uppmärksamma Cykelns dag. 
 
Region Halland 
Invigningen av nya gång- och cykelbanan mellan Morup och Ås utmed Kattegattleden den 3 juni. Det blir ca 9 km cykelväg mellan Falkenberg och Varberg. Mer information om vägen finns här. 
 
Mellersta Sverige 
 
Cykelfrämjandet Storstockholm & Cyckelmecken i Aspudden 
Festlig cykelparad – en kidical mass – med cykelkalas. Det blir ansiktsmålning, glass till alla barn, musik, cykelmeck och mycket annat cykelskoj.  
Kl 14 på Blomenbergsvägen 178 i Hägersten 
 
Uppsala – Sommarsläpp och Aktiva och hållbara vardagsresor för dig som är 60+ 
Sommarsläpp med en massa aktiviteter i Uppsala under hela dagen. Under samma vecka kommer Uppsala kommun tillsammans med andra samarbetspartner att hålla i ett event för äldre med temat hållbara och aktiva resor. Målgruppen 60+ kommer att kunna ta del av aktiviteter och underhållning samt en cykelparad den 31 maj. 

 
Norra Sverige 

 
Delsbo – Hudiksvalls kommun 

Lär dig cykla enhjuling, häng med på tipsrunda, cykelcruisning och mycket mer! 
Kl 12 i Delsbo 

 

Funäsdalens IF & CK Uven 
CK Uven får besök av Funäsdalens IF anordnar ett läger 3-4 juni med ett 40-tal barn och unga.  
 
Naturskyddsföreningen Kiruna 
Naturskyddsföreningen i Kiruna firar Cykelns dag på Stadshustorget med Cykel-tipsrunda, cykelorientering, utställning av olika sorts cyklar, fika, tricks-tävlingar, enklare ”verkstad” kommer också finnas. Vi samlar in önskemål och förslag på hur Kiruna kan bli en bättre cykelstad.  
 
Piteå kommun 
Piteå kommun uppmärksammar Cykelns dag genom evenemanget ”Heja dig som går och cyklar” den 2 juni. Vi står på tre olika platser på populära cykelstråk runt om i kommunen. 

 
Digitalt i hela Sverige

Cykelcentrum VTI – webbinarium

Den 2 juni (dagen för Cykelns dag) har Cykelcentrum tagit initiativ till ett webbinarium på engelska. Bland gäster finns en av Europas stjärnforskare inom cykel vid Amsterdam University, nämligen Professor Marco te Brömmelstroet. Vi får även höra borgmästaren Filip Watteeuw från den belgiska staden Ghent berätta om stadens cykelanpassning genom så kallade cirkulationsplaner.   

 

Svenskt Friluftsliv – I hela Sverige 
Svenskt Friluftsliv har en utmaning, nämligen att fram till den 3 juni ha cyklat sträckan Stockholm – Malmö. En distans på 61 mil.  
  

SVENSK CYKLING

Svensk Cykling är en paraplyorganisation med syftet att samla Sveriges samtliga cykelorganisationer under samma tak. I Svensk Cykling ingår organisationerna Cykelbranschen, Cykelfrämjandet, Svenska Cykelförbundet, Naturskyddsföreningen, Vätternrundan och Svenska Cykelstäder. 

CYKELFRÄMJANDET

Cykelfrämjandet är en ideell förening som jobbar för en bättre, säkrare och mer attraktiv cykelmiljö. Genom medlemmar, verksamhet och politisk påverkan på kommunal, regional och nationell nivå är Cykelfrämjandets mål att skapa ett bättre och grönare cykelsamhälle där fler cyklar mer året om. 

Läs mera här:

Text: Svensk Cykling