IF Hallby, SCF Ungdomsförening september 2016

13700137_1215129128498628_2716445234403311794_n 

Berätta om er förening!
IF Hallby SOK bedriver verksamhet inom orientering, längdskidor, cykel och då främst mountainbike (XCO/XCE/XCM). Klubbens framtidsvisioner är att fortsätta utveckla barn- och ungdomsidrotten, så att intresset finns kvar in i junior och senioråldern. Som förening vill vi skapa bästa möjliga förutsättningar för att utöva klubbens idrotter – cykel, orientering och längdskidor i utmanande terräng. Vi vill också skapa event med engagemang från föreningens medlemmar.  IF Hallby grundades 1929 och idag är vi 252 medlemmar i cykelsektionen varav runt 160 är ungdomar.

Ert smartaste tips för att rekrytera nya ungdomar?
Vår verksamhet bygger på några enkla principer som handlar om gemenskap och glädje. Alla ska känna sig välkomna till oss. Rent praktiskt så har vi löst detta genom att tillhandahålla träningsgrupper från nybörjare till elit. En vanlig träning så har vi 12 träningsgrupper vilket gör att det finns något för just dig eller ditt barn.

Vi ska ha roligt tillsammans. Har man roligt så tar man i lite extra och man kommer tillbaka även nästa vecka även om det råkar vara dåligt väder.

Det handlar också om uppmuntran. Att ledare och kompisar uppmuntrar prestation på träning och tävling så kommer glädjen och stoltheten att nästa vecka försöka prestera ännu lite mer. Prestation ska inte misstolkas för resultat eller resultatfokus. Prestation handlar om att hela tiden försöka förbättra sig själv lite till, detta oavsett hur bra de andra råkar vara. Blir individen sedd av sin ledare så kommer individen utvecklas och växa som människa…och cyklist. Rekryteringen sker av sig själv när människor pratar om de positiva upplevelser de bär med sig från föreningen.

Vad är det som gör att ungdomarna tycker det är så kul att vara med i just er förening?
Vi fick faktiskt ett meddelande från en kille som har slutat cykla hos oss efter många år. Han skrev: ”Det var extremt roligt varje gång. Ni gör ett riktigt bra jobb och jag har alltid känt mig så välkommen. TACK!”  Jag tror det sammanfattar det hela rätt bra. Känner man sig välkommen, har ledare som visar att de tror på dig som individ och din förmåga så kommer du känna dig uppskattad och då kommer man även nästa vecka.

IF Hallby

EM-medaljören och klubbmedlemmen Martin Setterberg är en förebild för många

Hur utvecklar ni era ungdomsledare till att bli ännu bättre på vad de gör och tycka att det är kul att träna era härliga ungdomar?
Vi erbjuder såklart ledarutbildning för dem som önskar och har då köpt in den tjänsten. Vi har även haft utbyte med andra klubbar som är väldigt uppskattat. En sak som fungerar mycket bra är att lära av varandra inom klubben. Vi har flera ledare som själva varit elitcyklister likväl som någon idrottslärare, den erfarenheten är väldigt värdefull och att se på varandra och vad som funkar är ett bra sätt.

Hur går ett träningspass tillsammans med ungdomarna till?
Jag kan ta Röd grupp som exempel. En träning med röd grupp brukar gå till så att vi delar upp dem i två minde grupper om cirka 10-12 per grupp. Här är det deras egen ambition som avgör och det styr inte vi ledare.

Oftast kör vi samma upplägg med båda grupperna men kanske lite olika intensitet. Efter en uppvärmning, där vi ledare verkligen får tydliggöra att det är uppvärmning, inte VM som vi kör nu, så brukar vi sen ha två till tre övningar.

När vi kör intervaller (vilket vi gör i stort sett varje gång) så sker den oftast på olika varvbanor. Det är bra för då kan alla köra så hårt de vill utan att någon känner sig efter eller får stå och vänta. Eftersom det krävs god teknik i MTB kör vi ofta ett tekniskt parti och nöter det ett antal gånger med support från ledarna. Sen en tar vi oftast ytterligare ett tempo, träningstävling eller fler intervaller innan vi avslutar med kvadraten. Den som kan balansera längst i kvadraten (som ledarna krymper efter hand) vinner. En enkel lek som Alexandra Engen tipsade om för många år sen.

Den här principen använder de flesta grupper men för de yngre grupperna så byts intervaller ut mot någon rolig övning där ungdomarna leker sig trötta på cykeln.

Träningspass hos IF Hallby

Träningspass hos IF Hallby

Har IF Hallby någon aktivitet som verkligen sticker ut, är annorlunda, kul och uppskattas av ungdomarna.?
En sak som vi gör och som är väldigt roligt är att vi planerar och bygger våra MTB slingor tillsammans med barnen och ungdomarna. Det gör att hela familjer involveras och ungdomarna känner att deras föräldrar är involverade i deras hobby. Ni kan säkert se glädjen framför er när ungdomarna får testa det nya hoppet eller stocktrappan som de själva varit en del av att bygga.

Berätta om klubbens roligaste och galnaste cykelminne!
Då får jag nog välja två minnen. Dels är det TV Inspelningen med Lilla Sportspeglen i våras när himlen öppnade sig och haglet öste ner. Men ungdomarna var lika glada ändå och körde varv efter varv framför SVTs kamera. (Här kan du se inslaget i Lilla Sportspegeln)

Det andra var när våra ungdomar tillsammans med ungdomar från IKHP, JCK och La Lepre Stanca fick inviga EuroMTB i Huskvarna i år. Där föddes hos många ungdomar en dröm om att få stå på startlinjen på ett EM.

Om er förening styrde hela cykelförbundet för en dag, vad skulle ni göra då?
Oj det var svårt. Vi vet att förbundet kämpar hårt för att förbättra cykelsporten i Sverige. Det område, där vi skulle vilja se en utveckling är i övergången från Nybörjarklass till 10-12. För många är det ett tufft hopp i en känslig ålder. Dessutom märker vi att många som kört nybörjarklass i många år tröttnar på de korta och oftast enklare banor när de kommer upp i 9-års-åldern. Att se över U-sport och öppna upp den klassen även för de lite yngre skulle göra att hoppet upp till 10-12 blev mindre. Självklart utan tävlingshets och cupresultat. Men i U-sport blir det roligare och lite längre banor som många barn efterfrågar.