Engelholms BMX Klubb, maj 2014

Berätta kort om er förening och vad ni har för framtidsvisioner?

Engelholms BMX Klubb startades 1983 av Sten Söderlind. Crossklubben Stencrossarna hade en del barn som var sugna på att cykla på bana, därav tillkom en cykelsektion. Idag jobbar klubben för att få Sveriges bästa BMX Racing arena med en bana som är utmanade och håller hög kvalitet. En arena som kan utmana både nybörjare och elit. Vi vill vara en klubb som är tillgänglig för alla och ha en bred verksamhet med cyklister i alla åldrar. Vår ambition är att ha många tränare från prova på och nybörjare till elitnivå.

Hur många medlemmar har ni?

I dagsläget vet jag inte exakt hur många medlemmar vi har då det hela tiden förändras. Förra året hade vi 72 aktiva cyklister och 12 stödmedlemmar. Vi hoppas ju så klart på ännu fler i år.

Har ni något smart tips för att rekrytera nya ungdomar till verksamheten?

Det bästa sättet för oss har nog varit bra möjligheter till att prova på sporten. Sen är medial uppmärksamhet nog också en bidragande faktor.

Vad är det som gör att ungdomarna tycker det är så kul att vara med i just Engelholms BMX klubb?

Jag tror att många känner att det finns en glädje och nästan familjär känsla i föreningen. Sen har vi ju en bana som kan utmana i alla åldrar och det gör ju också att cyklisterna ges bra chans till utveckling.

Hur utvecklar ni era ungdomsledare till att bli ännu bättre på vad de gör och tycka att det är kul att engagera sig?

En eller två gånger per år har vi hyrt in landslagstränaren Sebastian Matamoros och haft träningsläger för både cyklister och tränare. Det har varit väldigt uppskattat och gett mersmak. Detta har varit möjligt genom stipendier från Sparbanksstiftelsen.

Hur går ett träningspass tillsammans med ungdomarna till?

Ett träningspass hos oss kan se lite olika ut beroende på vilken grupp man tillhör. Det kan vara allt ifrån lek på cykel till hoppträning i pro section. Det som är gemensamt för alla träningsgrupper är uppvärmning, fysträning, träning på startgrinden, wheelning och att nöta in banan. Att leka på cykeln ger trygghet och tillit till sin egen förmåga. Det är bra för självförtroende och självkänsla inför tävlingar. Sen är det massor med teknik som måste nötas in i kropp och hjärna. Vi har också som mål att alla ska tycka att det är roligt att träna oberoende av vilket individuellt mål man har med sin sport.

Berätta om en aktivitet ni gör i föreningen som sticker ut, är kul och uppskattas av ungdomarna?

Det har nog varit de träningsläger som vi haft med förbundskaptenen, Sebastian Matamoros.

Berätta om klubbens roligaste och galnaste cykelminne!

I juni 2013 hade vi Sveriges första EM tävling på 20 år och det har gjort att folk fått upp ögonen för sporten. Då hade vi precis fått vår nya bana klar och det har lockat nya medlemmar till klubben. Vi försöker hela tiden locka nya medlemmar genom prova på tillfällen, flyers och olika event. Det är viktigt att synas i mediala sammanhang. I sommar ska vi ha SM och SWE Cup och nästa år NM, det drar ju lite mer. Det är roligt med tävlingar då alla från fem års ålder ges tillfälle att utmana sig själv och andra. Vi hoppas som förening att kunna locka fler till cykelsporten.

Om er förening styrde Cykelförbundet för en dag, vad skulle ni göra då?

Om jag var generalsekreterare för en dag skulle jag se till att det byggdes fler BMX-banor i Sverige. Vi är en relativt liten sport och jag tror att om det bara finns fler banor så blir det inga problem att hitta cyklisterna. Det är ju en fantastiskt rolig och spännande sport.

European championship i BMX, Sibirien BMX arena Ängelholm, Sverige, 1-2/6 2013. Pressbild från Engelholms BMX. Foto: MATS ALM

Foto: Mats Alm

Välkomna till Sibirien BMX Arena!

Tanja Svensson, Ordförande Engelholms BMX Klubb