Lek- och teknikövningar, tips

Har ni några grymma övningar eller hemliga cykelknep? Det spelar ingen roll hur länge du har cyklat, alla idéer är välkomna! Tipsa andra ledare genom att skicka ett mejl till kansli@scf.se med dina bästa idéer så samlar vi ihop dem och lägger in dem här.

 • Kasta kotte
  En enkel (men svår) övning som vi prövar ibland med de yngre barnen är att kasta en kotte i en hink/på tränaren när man cyklar förbi. Tämligen svårt att träffa men bra för koordinationen och den så viktiga leken i yngre åldersgrupper.
  //Rickard Zaxin, tränare Almby IK
 • Övningsbanken
  Tips på övningar samlade i en blogg. Övningarna är anpassade för 9-12 år men är bra för alla cyklister stora som små!
  //Andreas Widell, tränare och ordförande, Värmdö CK
 • Kurvtagning
  Ett moment där man kan spara mycket tid genom att snabbt och säkert ta kurvan. Kurvteknik har många moment men ett som är viktigt och undviker många vurpor är: Använd huvudet som ett gyro eller hårkors, dvs håll huvudet rakt vertikalt och ögonen horisontellt hela tiden. Fäst blicken dit du ska i slutet på kurvan, Ös på och luta ner cykeln så mycket du vågar! (eller lite till…) Övningen funkar både på landsväg coh MTB.
  //Börje Ekstam
 • SISU Idrottsböcker har en mängd böcker och läromaterial med bland annat tips på lekövningar för barn- och ungdom. Läs mer här.