Meny

Yxbacken får stöd för satsning på cykel.

Norrköpings Skidklubb, som äger och driver Yxbacken, starx norr om Norrköping, har beviljats stöd ur allmänna Arvsfonden om 1,2 milj kr för att starta en satsning på Downhillcykling.

Lokala cyklister har under ett par år, i samarbete med NSK, grävt banor för hand och drivit projektet ”Yxbacken bike park”. Förra året togs cykel in som en sektion i NSK, och i samband med detta, beslöt man att göra en satsning på Yxbacken som en cykelanläggning som komplement till skidåkningen.

-Vi har längre grön säsong än vit, och vi har perfekta möjligheter att utveckla Yxbacken Bike Park till en attraktiv cykeldestination, säger NSK´s ordförande Ander Wihag.

Pengarna från Arvsfonden kommer att användas till att anlägga maskinbyggda leder i två etapper. Lederna kommer att vara av blandad karaktär med både enklare och svårare vägval, och skall kunna tillgodose behoven såväl hos nybörjare som avancerade cyklister.

-Planerad byggstart är i slutet av sommaren 2016, och vi räknar med att kunna öppna de nya lederna våren 2017. Samtidigt utvecklar vi även vår uthyrning och kafeteria, där vi siktar mot att kunna ha anläggningen öppen året om , med anställd personal, fortsätter Anders Wihag.

Mathias Sörberg är projektledare för Yxbacken Bike park, och menar att detta är en fantastisk möjlighet. Redan nu planerar de för kommande tävlingar, arrangemang och uppstartande av träningsgrupper i den färdiga anläggningen.

-Vi räknar med att hålla öppet större delen av sommaren i de befintliga banorna, för de som vill testa downhillcykling, och med det rådande torra vädret är banorna i perfekt skick, avslutar Sörberg.

Text: Pressmeddelande Norrköpings SK