Meny

Mästerskapet som blev en folkfest

Guld, silver och brons! Tre svenska EM-medaljer i mountainbike. Så skulle man kunna summera EM i mountainbike 2016. Men det var så mycket mer än så. Samarbete, nytänkande och positiv anda. Glädje och framgång på flera plan!

Martin Setterberg från bronskram av vännerna

Martin Setterberg från bronskram av vännerna. Foto: Mattias Haal

Fyra idrottsklubbar gick ihop och arrangerade ett internationellt mästerskap i nära samarbete med kommun och näringsliv. En femte, CykelTrialKlubben, stod för ett imponerande arrangemang av ett utomhus-SM och en SWE Cup-deltävling med sektionerna utspridda på EM-arenan.

Tillsammans skapade alla inblandade en idrottshistorisk händelse av stora mått den där helgen i maj, då till och med vitsipporna stod och log i vårsolen på Huskvarnaberget. Arrangemanget Mountainbike-EM 2016 är ett strålande exempel på att allt är möjligt med ideella krafter och god vilja. Här finns ett vinnande koncept som kan bana väg för flera internationella cykelarrangemang i Sverige.

Ett år har gått sedan Euromtb höll presskonferens i samband med tilldelningsbeslutet.

För lite mer än ett år sedan kom tilldelningsbeslutet om EM till de fyra jönköpingsklubbarna.

De fyra lokala klubbarna – IK Hakarpspojkarna, Jönköpings CK, La Lepre Stanca och IF Hallby – har stått för planering och genomförande av det bästa EM-arrangemanget någonsin enligt flera av de internationella idrottarna som var på plats för att kämpa om medaljerna i grenarna XCO, Sprint och Stafett. Det tyckte även Jönköpings marknadsförening, som nyligen utsåg Euromtb till Årets Marknadsförare och gav dem det prestigefyllda priset ”Guldstickan” för att de ”med små ekonomiska medel och ideella krafter lyckats marknadsföra ett evenemang som lockat såväl lokal som internationell publik”.

För publiken var det attraktiva cyklister på plats och arenan var byggd så att det var lätt att få kontakt med dem. Sverige hade med 25 starka cyklister i landslaget och då de dessutom tog medaljer hjälpte de till att sätta prägel på evenemanget. Alexandra Engen och Jenny Rissveds var inte de enda som ägnade mycket tid till att skriva autografer.

Jenny skriver autograf

Jenny Rissveds, Sveriges enda OS-kandidat skriver autografer på EM.

Utöver de europeiska mästerskapen i mountainbike genomfördes svenska mästerskapen i Trial utomhus och en SWE Cup deltävling i Trial. De duktiga trialcyklisternas balanssinne testades rejält då marken på Klevaliden gungade av den stöttande hemmapubliken. Joacim Nymann fick för andra gången i år krönas som svensk mästare, efter att ha vunnit inomhus-SM under SM-veckan i januari.

Alexander Karlsson, trial. Foto Valentin Baat

Alexander Karlsson, bronsmedaljör på SM i trial utomhus. Foto: Valentin Baat

MTB-landslaget uppnådde sina mål med EM. De tre medaljerna togs av Emil Linde (Guld XCE), Jenny Rissveds (Silver XCO) och Martin Setterberg (Brons XCE).

Foto Andreas Sandin

Foto Andreas Sandin