Meny

Ovanlig säsongsavslutning för Härnösands Cykelklubb

På höstlovet avslutade HCK säsongen med att åka Till Serbna Gora i södra Polen. Resan finansierades av Folke Bernadottes Minnesfond och Idrottslyftet.

”Eftersom klubben har flera medlemmar av polskt ursprung tyckte vi i klubben att det skulle vara intressant att låta våra cyklister lära känna detta land”, tycker Darek Sarota. Byn Serbna Gora är känd för att ha duktiga MTB- cyklister och många uppmärkta banor. Det stämde verkligen tyckte HCK: s juniorcyklist Edvin Lindh. Landskapet runt byn var kuperad och skogklädd med ca 50 banor och mer än 50 mil. ”Populärast verkade de tre downhill-banorna vara”, sade Darek Sarota.

Cyklisterna fick dessutom träffa Polens landslagscoach Rafal Hebisz. Han guidade cyklisterna till väl preparerade banor i Tjeckien, cirka fem mil från Serbna Gora. Rafal var djupt imponerad av HCK.s cyklisters teknik i de branta utförslöporna. Vilgot Lindh sade att ”Det här var min livs största upplevelse i min cykelkarriär”.

”Sveriges downhill-banor kan slänga sig i väggen”, enligt Viktor Vestin.

Rafal visade HCK:arna den vackra storstaden Wroclaw. Han är dessutom lektor i fysiologi på universitet i Wroclaw och själv en av elitcyklisterna i klubben SGB i Serbna Gora.

– Det var fantastiskt att se hur våra ungdomar uppskattade den polska maten och naturen här i Sudet, konstaterade Anna Sarota, en av de polsktalande ledarna på lägret. Sudet kallas den nedre delen av provinsen Slansk (Schlesien). Den lokala klubben uppskattade besöket och bjöd verkligen på sig själva. Bland annat flera besök av cyklister och ledare, pizzaparty och inte minst en dag som alpinister, där alla fick fira ner sig med linor från en 35 m hög järnvägsbro. – ”Jag vill verkligen tacka klubben för denna förnämliga avslutning. Det kommer att bli ett minne för livet”, ansåg Erika Juntikka.

Vi hann att göra flera besök i omgivningen, bland annat SS-arbetslägret Gross Rosen och slottet Ksiaz, där Guldtåget tros vara gömd. Tre ledare och sju unga cyklister deltog. Tolkar under lägret var familjen Sarota och ledare från klubben var Anders Nyström. Mer bilder på www.hck.nu/Nyheter. Dessutom en film från Polenlägret.

//Härnösands CK