Meny

Mek-kurs för alla med Varbergs Mountainbike Club

Med hjälp av Idrottslyftsmedel har Varbergs MTB under tre tisdagar i mars/april ordnat en kurs för medlemmar där de fått möjligheten att lära sig mera om hur man kan fixa sin cykel (eller någon annans) själv. Avsikten är att fler i klubben skall våga göra mindre reparationer själva och inte avskräckas för att det verkar komplicerat eller tvingas lämna in till verkstad för mindre reparationer. Syftet är att fler skall våga komma igång med detta och på så sätt stanna kvar i sporten och engagera andra.

Bild 1 Mek-kurs

Kursledare var Molle Molin som gärna delar med sig av sin stora expertis, och ett 10-tal deltagare hoppade på möjligheten att få lära sig mera. Några kör själva och andra har barn som tävlar, hård träning och tävling sliter hårt på cyklarna om de inte kontinuerligt ses över. Det konstaterades även att det är mycket roligare att ge sig iväg på hojen om den är hel och ren, även om man är nyfiken nybörjare eller glad motionär. Deltagarna var ivriga lyssnare och tvekade inte att fråga eller stoppa upp för att hinna med och fota viktiga detaljer.

Flera olika moment och reparationer studerades exempelvis vevlagerbyte, luftning av bromsar, finjustering av växlar, byte/rengöring av kassett och body. När sämre teknik i skogen resulterar i ständiga punkteringar kan också kunskapen om hur ett hjul byggs om till slanglöst med punkteringsvätska vara värdefull och spara tid på mekstället. Varje tillfälle avslutades med fika där diskussionerna fortsatte om vad som egentligen var bästa sättet att få en hoj att leverera i skogen, allt ifrån vilka smörjmedel som skall användas till vilka däck som rullar bäst.

Vi hoppas att det nu finns fler personer som kan ta kunskapen vidare och vara behjälpliga till övriga medlemmar så att barn och ungdomar kan fortsätta ha kul på våra olika mtb-spår i Varberg.

Bild 3 Mek-kurs

Vid de första tre tillfällena var det endast vuxna som deltog och kursen skall fortsätta med ytterligare tre tillfällen under hösten där ”Practice what you´ve learned” skall tillämpas. Då skall sargade hojar repareras av både föräldrar och intresserade ungdomar under ledning av Molle. Fokus kommer att ligga på viktiga underhållspunkter för bästa livslängd och driftsäkerhet. Kvällarna kommer då också att ha givna moment som skall utföras.

Vi har haft roligt och det har varit mycket lärorikt och ser fram emot nästa omgång efter sommaren och hoppas att detta kan inspirera andra klubbar till samma initiativ.

Varbergs MTB