Meny

Kommun, näringsliv och cykelförening = framgång

SCF har återigen besökt Värnamo inför Mountainbike-SM (XCO/XCE/XCR) som går den 14-17 juli. Den här gången med syfte att se hur arbetet fortskrider med banan men framför allt med syfte att träffa kommunpolitiker, näringsliv och arrangör för att få inspiration i hur man gemensamt kan skapa framgång för den lokala orten.

Värnamo visade sin vackraste vårsida och spåren har börjat torka upp. Det börjar bli tydligare och tydligare hur tävlingarna kommer att te sig en högsommardag.

Viktors drop på SM-banan i Värnamo

Viktors drop på SM-banan i Värnamo

Det är spännande att få följa arbetet med att ta fram en mountainbikebana. Det är mycket och hårt fysiskt arbete bakom pumptracks, hopp, doserade kurvor och stora fina, öppna ytor för åskådarna. Mountainbike-SM kommer bli en cykelfest där både cyklister och åskådare. Publiken kommer att ha nära till hela tävlingsbanan och uppmanas ta med picknickfilt och fika för bästa läge i den soldränkta ”bowlen” där hela barn- och ungdomstävlingen avgörs. Cyklisterna kommer kunna njuta en kul, givande och även utmanande bana som MTB-eliten varit med och provcyklat för att ge input till banbyggarna.

Det som mest lockade kanslipersonalen att återigen besöka Värnamo är dock det spännande samarbetet som cykelföreningen MIX Sports Club har med kommun, näringsliv och andra idrottsföreningar på orten, föreningar som inte nödvändigtvis ägnar sig åt cykelsport. Orienteringsklubben Anderstorps OK och friluftsklubben Gnosjö FK står som samarrangörer och flera andra idrottsföreningar på orten hjälper till för att mästerskapet i Värnamo ska bli verklighet. Här tror vi att många föreningar kan inhämta tips och stöd i hur vi i Cykelförbundet framgångsrikt kan arbeta med att utveckla vår verksamhet. Det är tufft att driva ideell verksamhet idag. Det är ännu tuffare att arrangera tävlingar.

Men, det finns lösningar! Och det heter SAMARBETE! Vi har sett det förut, exempelvis de fyra Jönköpingsföreningarna som tillsammans arrangerade MTB-SM 2014, något som de tagit vidare till nya nivåer i och med arrangemanget av EM!

Vi vet också att Vårgårda är en kommun som går man ur huse för att tillsammans arrangera en världscup i landsväg för damer, år efter år, oerhört framgångsrikt. Så låt oss nu lyfta detta och göra det överallt – SAMARBETA!

Så här har man gjort i Värnamo:

 • Få med dig din förening och andra lokala föreningar (cykel så väl som andra idrottsföreningar) på idén.
 • Ta en tidig kontakt med Fritidsförvaltningen i din lokala kommun
 • Berätta om idén och lyft nyttan för hela kommunen om man kan hjälpas åt med ett arrangemang, såsom exempelvis:
  • integration
  • turistekonomi
  • hälsa och friskvård, på kort och lång sikt (genom bland annat att skapa intresse för de lokala föreningarna)
  • samlingsplatser för befolkningen som fortsatt lever vidare efter ett arrangemang
  • engagemanget och gemenskapen som bygger samman kommunen.
  • Gör samma sak med näringslivet (finns oftast en lokal näringslivsansvarig eller en centrumchef)
  • Skapa en gemenskap runt arrangemanget, en ”trailcrew”, som hjälps åt att driva arrangemanget
  • Använd allas respektive styrkor på bästa sätt
  • Bara gör’t! ALLT är möjligt om man strävar mot ett mål tillsammans.

SCF träffade under besöket i Värnamo Håkan Andersson uppe på Borgen, där själva SM:et kommer att genomföras. En, vad vi ganska snabbt förstår, idrottsprofil i Värnamo. 71 år gammal och med så många Vasalopp och Marathon under bältet att vi hissnar. Han berättar om det fantastiska arbetet som är gjort uppe på Borgen. Hur det lyft hela området. Hur det lockar nya människor att komma upp och vilja använda området. Håkan menar att en fortgående utveckling av friluftsområden är helt avgörande till om nya människor hittar ut i naturen och till idrotten.

Vi träffar Håkan på Borgen

Vi träffar Håkan Andersson på Borgen

Nere på stan träffar vi Kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (pappa till en känd centerpartiledare) och vice ordförande Gottlieb Granberg. Båda mycket positiva till arrangemanget av ett SM i MTB och som de säger: ”Detta gör gott för hela Värnamo!”. Att få möjlighet att visa upp ortens fina fördelar kan locka både nya invånare och företagare.

Keith Johansson, Lena Alfven och

Keith Johansson, Lena Alfven och Anders Wallin.

Anders Wallin, centrumledare säger att ”MTB-SM är det bästa som kan hända!” och visar på hur hela näringslivet ser möjligheter med att få ett stort arrangemang till bygden. Sommarens cykelbesökare till Värnamo kommer att mötas av ett helt samhälle som varmt välkomnar dem och önskar ge besökaren en upplevelse utöver det vanliga.

Det är i samarbete, på bredd, som framgång och möjligheter ligger! Välkomna till Värnamo 14-17 juli på Mountainbike-SM, antingen som cyklist, publik eller som intresserad av att se hur ett samhällsbrett samarbete kan skapa stora cykelarrangemang.

SMbanan i Värnamo