Förbundet

Jakob om den supersnabba resan och sina tankar efter OS-beskedet

Det blev inget stort firande efter beskedet om att Jakob Söderqvist ska delta i OS – förutom att det var ett ovanligt fint resorthotell efter den femte etappen av Giro d’Italia Next Gen. Jakob ser OS som ett fantastiskt tillfälle att få nya erfarenheter. Men råtalangen som fyllde 21 år härom veckan vill också tävla på allvar redan nu mot många av cykelsportens största stjärnor.

”Jag har knappt hunnit fundera på OS-äventyret. Men det ska bli otroligt kul och jag ser verkligen fram emot det. Jag ser det framför allt som en chans att få ovärderliga erfarenheter inför framtida OS. Men ambitionen är också att prestera bra. Det självförtroendet har jag,” säger Jakob Söderqvist.

Han medger att det är lite surt att Sverige inte har någon kvotplats i tempo där han på papperet skulle haft större chanser till en riktigt bra placering.

”Ja, och helst skulle jag förstås ha velat köra både och – men man vet samtidigt aldrig med ett linjelopp. Det kan ju leda till en bättre placering än i tempo. Jag har försökt att inte fundera för mycket på det. Det har varit mycket snack om OS nu på slutet, men ingen idé att ta något för givet. Det var först när jag snackade med Lucas (Persson, förbundskaptenen) som jag lät det sjunka in lite mer.”

Så vad känner du nu när beskedet just har sjunkit in?

”Överlag, klart som fan att det är OS och jag är där för att se hur det går till; hur det skiljer sig från andra cykeltävlingar. Jag ska verkligen ta det som det kommer och känner mindre press än om jag åkte dit för att leverera ett resultat. Kan jag hålla mitt OS-deltagande på den nivån, som något roligt och spännande, kan det nog gå bra också. Jag är glad och stolt över att ha fått förtroendet från SOK. Det är otroligt skönt att fler får upp ögonen för mig och kanske kan hjälpa till på den här resan. Jag tror på den, så vi får se om den kan leda till Los Angeles om fyra år”, säger Jakob.

Han har vunnit såväl etapper som totalen i såväl landslaget som Lidl-Trek Future Racing. I Lidl-Treks organisation finns exempelvis en av världens vassaste endagarscyklister, den offensive dansken Mads Pedersen. Jakob har tävlat mot flera i den kalibern – i små doser. Nu blir det extra allt med ofta offensiv körning på OS.

”Jag har tävlat med några av de bästa men OS-linjeloppet kommer förstås bli den klart mest konkurrenskraftiga startlinjen jag stått vid. Men jag behöver ju inte göra jobb för någon annan. Och jag kommer att vara beredd att ta chanserna när de dyker upp. Jag har inte koll på banan alls, men Lucas har ju varit där och sa att de tekniska avsnitten passar mig.”

Jakob Söderqvist är just nu mitt uppe i Giro Next Gen. Han inledde med att vinna det korta tempoloppet på den första etappen och fick köra i den klassiska rosa ledartröjan dagen efter.

Väl framme vid femte etappen hade han rollen som viktigaste spurtuppdragaren åt tysken Tim Torn Teutenberg, som blev tvåa för andra dagen i rad.

”Det var en ren spurtetapp. Jag gjorde leadouten för Tim. En stabil laginsats. Stolpe ut då och lite surt då han var så nära att ta etappen. Vi tappade några cyklister i uppdraget så jag fick ta en längre förning än tänkt, men det kändes också som att jag inte riktigt hade det där sista – väldigt lite som avgör,” säger Jakob Söderqvist som verkligen har kommit in i tänket som cykelproffs på landsväg efter att ha inlett förra säsongen i MTB-landslaget.

Resan har varit snabb och inte minst i tempo är han svårslagen. Han vann tempoprologen rätt klart.

Jakob Söderqvist fick äran att köra andra etappen av Giro d’Italia Next Gen i den rosa ledartröjan.  Foto: gironextgen.it

”På tempot funkade allt som jag hoppades på. Det kändes bra och jag gjorde vad som förväntades. Sedan har dagarna efter varit lite upp och ner. Visst, jag har gjort större prestationer i år men är också inne i ett långt tävlingsblock,” konstaterar Jakob Söderqvist.

Hinner du hem till tempo-SM i Linköping på tisdag?

”Ja, det finns en hel plan för det. Jag flyger hem en timme efter målgång, landar på Arlanda vid tolv på natten. Lite sömn på något hotell i Stockholmstrakten och sedan bil ner till Linköping dagen efter för att få den träning jag behöver. Men jag tror faktiskt inte att det ska vara alltför dålig uppladdning inför ett tempolopp…”

Vid förra årets SM-tempo var Jakobs andraplats en skräll för många. Han slutade sedan sjua på U23-VM med en lånad tempocykel. Nu ses Söderqvist av de flesta som en rätt stor favorit med helt andra meriter, material och inställningar.

”Ja, det har hänt en del under det här året,” säger Jakob Söderqvist med ett skratt.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF och gironextgen.it