Meny
Förbundet

Historiens första gravel-SM körs vid årets Gravel Grit’n Grind i Halmstad

Nu är det klart: färska cykelgrenen gravel får ett eget SM 2023! Den historiska SM-tävlingen går 19 augusti i samband med Gravel Grit’n Grind i Halmstad.

”Vi är både stolta och glada att få arrangera det första svenska mästerskap i gravel tillsammans med Halmstad och Svenska Cykelförbundet. Förra året bröt vi ny mark med att arrangera en internationell grusvägstävling i första upplagan av UCI Gravel World Series. Nu följer vi upp detta med ett svenskt mästerskap i samband med Gravel Grit’n Grind i Halmstad”, säger Peter Larsson, Cancano Tours och Gravel Grit’n Grind.

 

Det blir med andra ord en samordnad tävling. Svenska Mästerskapet ingår i tävlingen Gravel Grit’n Grind. Det är en tredagars graveltävling där etapp 2 lördagen den 19 augusti ingår i UCI Gravel World Series. SM blir också kvalificeringsgrundande för historiens andra VM i cykelgrenen gravel.

Det kommer att bli en både tuff och vacker bansträckning från Simlångsdalen utanför Halmstad där 1690 höjdmeter ska avklaras på de 133 kilometerna i elitklasserna.

”Vi hoppas att svenska tävlingscyklister och grusvägsentusiaster får upp ögonen för denna tävlingsform och att grusvägscyklingen finner sin plats i den svenska cykelgemenskapen. Svensk grusvägscykling håller världsklass och är värd att utveckla”, säger Peter Larsson.

 

I elitklasserna, 19–34, väntas det dessutom duktiga utländska cyklister. Förra årets herrtävling avgjordes i en spurt mellan två vassa gravelcyklister från Nederländerna ovan, Jasper Ockeloen vann den täta uppgörelsen mot landsmannen Piotr Havik.

Richard Larsén var bäste svensk på en fjärdeplats och 19-årige Eric Pedersen kom in på en fin tiondeplats och kvalade in till det svenska laget till ett stjärnfyllt gravel-VM i Italien.

I damernas lopp var Mika Söderström rejält bra med hela vägen och slutade tvåa. Matilda Frantzich kom sexa i ett lopp där tyskan Svenja Betz segrade. Söderström fanns sedan också med i det svenska VM-laget, liksom Hanna Johansson och Carin Winell.

Nu finns det alltså även SM-medaljer på spel under den andra etappen av Gravel Grit’n Grind den 19 augusti!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Gravel Grit’n Grind


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.