Förbundet

Här är de tre nominerade herrarna till utmärkelsen Årets cyklist 2022

Svenska Cykelförbundet har väckt liv i utmärkelsen Årets Cyklist. Här är de tre herrcyklisterna som har röstats fram att bli nominerade som Årets Cyklist 2022.

Lucas Eriksson, landsväg, vann två etapplopp under 2022. Det var Circuit des Ardennes och Kreiz Breizh av kategori UCI 2.2. Lucas Eriksson vann också ett varmt SM-linjelopp efter en fin uppgörelse mot Tobias Ludvigsson på slutvarvet med hjälp av brorsan Jacob. Båda bröderna presenterades i december av Fabian Cancellaras Tudor Pro Cycling Team.

Gustav Johansson, bana, etablerade sig i världseliten i bancykling under 2022. Det som sticker ut mest var sjundeplatsen vid VM i poänglopp i Paris och inbjudan till att köra UCI:s stora satsning Track Champions League under hösten. Gustav var också tia på EM i poänglopp, som blev hans spacialgren när han slog igenom internationellt i seniorelit.

Oliver Zwar, MTB downhill, slutade sexa på både EM och VM under året. Vid VM i Frankrike var han näst bäste ickefransman i resultatlistan. Dessutom ordnade Zwar två topp tio-placeringar i världscupen. Första svenska DH-cyklist på länge som på allvar varit med i världstoppen och fajtats…

Text: SCF