Alla grenar
Förbundet

Det här gäller för cykeltävlingar inomhus från 1 december

Från den 1 december gäller nya regler för tävlingar inomhus med fler än 100 åskådare. Anordnaren av en tävling måste antingen kräva vaccinationsbevis av vuxna åskådare eller vidta smittskyddsåtgärder som enbart sittplats och avstånd mellan åskådare.

Utövare och funktionärer räknas inte som deltagare. Syftet är givetvis att minska smittspridningen av coronavirus, inte minst nya mutationer. Så fungerar det med vaccinationsbevis:

  • Du hämtar vaccinationsbevis på E-hälsomyndighetens webbsida covidbevis.se. På samma sida finns även frågor och svar om vaccinationsbevis.
  • Anordnaren av tävlingen ska kontrollera att åskådare som är 18 år och äldre är vaccinerade. med två doser vaccin och att det har gått minst 14 dagar sedan den andra dosen. Åskådaren ska visa vaccinationsbevis och legitimation. Kravet gäller inte för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig och kan verifiera detta med giltigt läkarintyg.
  • För de som ska anordna en tävling finns en app som används för att skanna av vaccinationsbevis. Appen finns tillgänglig för både androidtelefon och iPhone. Här på DIGG:s webbplats finns uppdaterad information om digital verifiering.

Anordnare som inte kan eller vill använda sig av vaccinationsbevis får fortfarande genomföra evenemanget, förutsatt att man vidtar de smittskyddsåtgärder som beskrivs i Folkhälsomyndighetens föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer. Det handlar om bland annat om att:

  • Åskådarna ska anvisas sittplats.
  • Sällskap får bestå av max åtta personer.
  • Avståndet till andra sällskap måste vara minst en meter både i sidled och framåt/bakåt.

Sedan tidigare gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd för ovaccinerade att hålla avstånd till andra människor när det är möjligt, särskilt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Mera om justeringarna av coronarestriktionerna från 1 december finns HÄR på RF:s hemsida. 

Cykelföreningar som ska arrangera tävlingar och fortfarande är osäkra på vad som gäller kan vända sig till förbundet eller direkt till RF via corona@rfsisu.se.