Alla grenar
Foto Falu Kommun Förbundet

Samverkan för internationella arrangemang

Idag presenterades ett nytt samverkansprojekt, ett samarbete som kan komma att resultera i att internationella cykelmästerskap hamnar i Falun. Svenska Cykelförbundet har tillsammans med föreningarna Falu CK, Borlänge CK och Velodrom CK samt Falu kommun och lokala cykelföretag arbetat för att möjliggöra internationella cykelmästerskap i regionen. Bland annat arbetas det med att hitta samverkansformer kring framtida internationella XCO-evenemang, något som på sikt ska säkra föreningarnas ekonomi och tillväxt, och samtidigt öka möjligheterna till internationella framgångar inom svensk cykel genom högkvalitativa tävlingar på hemmaplan.

– Vi har något verkligt bra på gång och har idag ett samarbete föreningarna emellan som nått nya nivåer med samlad kompetens och erfarenheter. Samarbetet främjar våra respektive föreningars utveckling på många olika plan, inte minst våra ungdomsverksamheter och vår förmåga att driva ännu större evenemang i vår region, säger Roger Karlsson och Mikael Löfgren, tävlingsledare för Lugnet XCO.

I internationella förbundets kalender över tävlingar 2018 finns inte mindre än fyra tävlingar i Dalarna. Tre av dessa avgörs i Falun och Borlänge. Borlänge Tour och Långa Lugnet är tävlingar som klubbarna arrangerat tidigare. Nytt för 2018 är tävlingen Lugnet XCO som är tänkt att arrangeras i den nya banan på Lugnet som beräknas stå klar våren 2018.

– Vi ser en stor potential i det här samarbetet. Det finns en unik kompetens samlad hos parterna och Falun har alla förutsättningar för att kunna arrangera stora mästerskap med banor i världsklass, säger Leif Karlsson, generalsekreterare i Svenska cykelförbundet.

Att det finns förutsättningar för en internationell MTB/XCO-arena på Lugnet i Falun med årliga internationella tävlingar visar den grundliga omvärldsspaning och analys som Kent Lövgren tillsammans med Lasse Strand gjort på initiativ från Falu kommun.

-Med den gedigna erfarenhet av internationella skidarrangemang insåg vi att Lugnet har alla förutsättningar att vara en arena i världsklass även för internationella tävlingar inom XCO. Vi satte oss ner och funderade hur vi kunde göra likadant på cykelsidan som på skidsidan, vilket resulterade i en fantastisk omvärldsspaning och analys, samt hur ett strategiskt upplägg kring internationella tävlingar kan komma att se ut. Något som vi sedan kunde överlämna till cykelföreningarna, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef.

Foto: fr.v. Leif Karlsson SCF, Roger Karlsson Borlänge CK, Johan Carelle Velodrom CK, Tomas Jons, Falu kommun