Förbundet

Succén Last One Standing i Motala får uppföljning – körs 30 september

Vätternrundan bjuder in alla snabbtrampande motionärer, fixie-fantaster och inte minst elitcyklister på landsvägscykel till Motala. Kortbanetävlingen Last One Standing där förra årets succé med landsvägscykling inomhus får en uppföljning den 30 september.

Platsen är Lokverkstan i Motala där det på alla sätt är dukat till cykelfest.

”Vi förfinar konceptet. Bättre. Banan kommer vara lite annorlunda, men det är fortsatt fokus på showen, atleterna och röjet. Korta intensiva race. Det är precis som Vätternrundan – fast tvärt om”, säger Vätterrundans vd Oskar Sundblad.

Last One Standing kan liknas vid mountainbikens sprint (XCE), med tidskval och sedan finalomgångar där cyklisterna slås ut en efter en. Den avslutande finalen – med sex cyklister – ser dock annorlunda ut. Då är det elimineringssprint.

Upplägget i slutfinalen är likt ett elimineringslopp i bana. Vid varje varvning plockas den som ligger sist av och efter fem varv återstår alltså bara vinnaren.

Det är prispengar till de fem bästa för kvällen. Förra året segrade Samuel Lord från  Motala AIF CK före CK Hymer-cyklisten Lukas Merkel.

Just prestigekampen mellan de bägge Östgötaklubbarna kommer att få en fortsättning. Men redan nu finns vassa cyklister från Jönköping och ett par vinnare från Cykelvasan med i startlistan.

I första hand är det tänkt som en rolig avslutning på landsvägssäsongen och de flesta kommer att köra på racercyklar.

”Ja, det är öppet för alla med licens för att köra – och det fungerar självklart med engångslicens”, förklarar Oskar Sundblad.

Text: SCF 
Foto: Jeff Thorén/ Vätternrundan.se