Förbundet

Jenny firades pampigt i Stockholm – och tar sikte på Los Angeles 2028

Med tanke på galet späckade dygn kryddat med flygstrul när Sveriges Olympiska Kommitté flög in Jenny Rissveds till och från firandet i Stockholm, var det en väldigt avslappnad och fortsatt belåten OS-bronscyklist som mötte upp media och supportrar tillsammans med den unga judoprofilen Tara Babulfath. Jenny drog ner ett av tisdagseftermiddagens största jubel när hon utan tvekan tog sikte på OS i Los Angeles 2028.

Sveriges två första OS-medaljörer från Paris-OS firades redan under tisdagen på Olympiafestivalen i Mall of Scandinavia.

Bara att ta sig till Stockholm var ett äventyr på ett överbokat flyg. Men Jenny Rissveds, som var trea i ett redan klassiskt OS-lopp i mountainbikens XCO, och den unga judoprofilen Tara Babulfath gjorde pampig entré i tid. Här kommer de nedför trappen invid fotbollens nationalarena och tar plats på scenen.

Jenny Rissveds berättade först om känslorna efter OS-bronset och sedan, i ett klipp som finns på SWE Cyclings Facebook-konto, bland annat om upplevelserna ute på banan.

Roligast för framtiden:

”30 år är ingenting för en cyklist, man skulle kunna hålla på tills man är 40 någonting. Och det innebär ju två OS till”, säger Jenny Rissveds väl uppe på scenen och utlovade som någon sorts cirkeldisposition att ta sikte på Los Angeles mot slutet – närmaste stora målet är dock VM i Andorra om en månad.

Råden till unga idrottare:

”Det är att inte ta idrotten på så stort allvar, inte identifiera sig med sina prestationer. Livet är så mycket mera än det vi åstadkommer. Följa sina drömmar och ha kul. Rådet till unga cyklister är att dra sig till minnes varför man började med idrotten för i de allra flesta fall är det i grunden för att det är kul”, säger Jenny Rissveds.

Och så här sammanfattade Jenny tankarna från det sista varvet när en handfull cyklister hade chans på silver och brons och det utmynnades till en kamp mellan amerikanskan Haley Batten och Rissveds:

”Jag försökte vara närvarande i nuet, vara följsam i terrängen och kolla in när jag tyckte att hon såg trött ut. Jag tyckte att hon såg trött ut, men hon hade uppenbarligen mera att ge. Annars var jag väldigt lugn; har egentligen varit väldigt lugn under hela OS-perioden i Paris.”

Sedan vidtog allt från officiella grattande, intervjuer av hela riksmedia och till sist grattande från riktigt unga supportrar:

Sann kärlek till en sportidol.  Foto: Jenny Rissveds officiella Instagramkonto

Mera om och efter OS-bronsloppet

* * *

SOK-ordföranden Stefhan Klang grattade först Jenny Rissveds och skickade sedan blommorna till Falun via föräldrarna Anna-Karin och Tomas Rissveds då bronscyklisten från Paris-OS skulle till returflyg. Pappa och mamma Rissveds har också haft några galna dygn med många som har velat gratta. Tomas var allra mest imponerad över hur grymt bra Jenny undvek att hamna trassel vid svåra situationer, som när Loana Lecomte vurpade just framför.

Stefhan Klang: Jättestort värde för svensk cykel – inte minst när det gäller fortsatt rekrytering av ungdomar

Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang, som var på plats för att gratulera Jenny, uttryckte bland annat sin syn på det stora värdet av en OS-medalj oavsett valör för hela den svenska cykelsporten. Allra mest när det gäller rekryteringen av ungdomar där redan mountainbiken har en fin trend.

”Ja, det är förstås jättebra gentemot sponsorer och annat att Jenny Rissveds och därmed svensk cykel uppmärksammas så mycket av tv och övrig media för en gångs skull. Jag menar, syns man inte så finns man inte. MEN framför allt är det här bra för den fortsatta rekryteringen av ungdomar där redan mountainbiken har en mycket fin trend så det ser fortsatt ljust ut”, säger Stefhan Klang.

”Svenska Cykelförbundet har nio grenar som alla är bra på sitt sätt. Men jag anser att MTB och BMX har störst potential i rekryteringen av ungdomar till cykelsporten, som sedan i vissa fall kan byta gren längre fram – till landsväg eller annat. Den stora orsaken är att det finns en arena. Vi har ju sett att flera av våra bästa landsvägscyklister har börjat med MTB eller dubblerar, som ju Jenny gjorde förra året.”

Stefhan var väldigt imponerad över loppet som han följde hemma från tv-soffan.

”Hon körde så bra och det var så spännande! Hon var så kall när Loana Lecomte kraschade och så stark när hon till sist hamnade i medaljkampen med amerikanskan (Haley Batten). Det var fina scener efteråt och helt rätt att inte lämna in någon protest för att en konkurrent har kört i tekniska zonen utan att ta en flaska. Jag menar om man kör i nästan en och en halv timme så avgör inte några tiondelar som man möjligen skulle tjäna på en sådan sak…”

Stefhan gläds också att det till sist blev svenskt OS-deltagande i både herr- och damklassen när det gäller linjelopp landsväg, som körs i helgen. Caroline Andersson och Jakob Söderqvist fick var sin plats genom SOK:s framtidskriterium.

”Det är jätteviktigt för både deras och grenens utveckling. Jag tycker inte att vi ska blåsa upp förväntningarna på de unga cyklisterna. Caroline kan med ett riktigt bra lopp vara topp 20. Jakob hade redan nu kunnat gå för en topp tio-placering om vi hade haft en plats i tempoloppet, men här är det mera för att se och lära. Och det är just sådant som behövs!”

Text och även foto där ej annat anges: Tomas Larsson/SCF