Meny
Förbundet

Om alternativ träning, balans i hela tillvaron och lära av andra idrotter…

…helgintervju med Alexander Wetterhall

Alexander Wetterhall har nyligen kommit hem från Sveriges Olympiska Kommittés jättesatsning på tränare, SWE Olympic Coach Week, som ingår i tränarutbildningen ”Paris-Milano 2024–26″. Inspirerad av snacket med tränare och storstjärnor från många andra idrotter samt forskare tar vi ett snack gällande hans tankar om träningsupplägg, alternativ träning för cyklister, balans i tillvaron för en elitidrottare och influenser från andra idrotter.

Varför är det viktigt för en cyklist att hålla igång med alternativ träning – räcker det inte att köra all träning på cykeln?

”Vi håller på med en av de mest skonsamma idrotterna med en fixerad tramprörelse och position. Det är nästan FÖR skonsamt för kroppen när vi får in rätt sittställning. Vi behöver ha en viss belastning på skelett och leder också. Så jag tycker att vissa av oss cykeltränare behöver tänka om lite. Egentligen har detta uppmärksammats länge och vissa cyklister dras bl.a. med rygg- och knäproblem som ett resultat av att de inte är starka nog”,  säger Alexander Wetterhall, som är assisterande förbundskapten för landsväg och var på SOK-lägret även i egenskap av Julia Borgströms personliga tränare.

Du är själv en gammal elitcyklist, på landsväg men även MTB, hur tänkte du gällande alternativ träning som aktiv?

”Jag önskar att jag hade fått in tänket mer i min vardag. Jag gav det inte riktigt en chans. Jag stegrade för snabbt och hade, till mig, inte tillräckligt anpassade skor för löpning heller med mycket träningsvärk som följd. Man måste få in det i träningsprogrammet året om även om det minskar i vissa intensiva perioder. Helheten måste fungera och prioriteringen måste vara rätt. Om man dessutom laborerar med kost är det ännu lättare att drabbas av benskörhet eller rubbad hormonbalans. Det är som med allt annat att det gäller att hitta en balans som är i synk.”

”Det kan räcka med så lite, att hoppa hopprep tio minuter i veckan, för att förbättra situationen. För det är så oerhört viktigt att hålla ihop! Kontinuitet i träning/tävling är en enorm nyckel till prestation, att ha en god och sund vardag som är skadefri/sjukdomsfri är A-O. Cykelsporten är tuff nog att lyckas i som det är. Det finns exempel på sådana som nästan alltid kraschar och går sönder, medan andra håller ihop på ett helt annat sätt med endast skrapsår. Jag vill inte peka ut någon och jag säger inte att man skall prioritera bort cykelpass, jag säger bara att det gäller att se helheten som idrottare för att hålla på sikt och komplettera programmet.”

I skrivande stund håller de flesta landsvägs- och MTB-cyklister på elitnivå på att avsluta sin välförtjänta vila och semester för att dra igång grundträningen inför nästa år, hur ska de tänka med alternativ träning tycker du?

”Ja, nu är det dags för dom flesta att komma igång igen. Och redan i oktober bör anpassningen ha skett med att komma igång med gym och lätt löpning. Förr körde man styrketräning fram till nyår och sedan släppte man den när säsongen närmade sig, jag kan bara relatera till mig själv i den frågan. Vi hoppades lite naivt på något sätt att den skulle sitta i hela året, men så är det ju inte. De alternativa träningsmomenten kan inte vara lika omfattande som de på cykeln, vi ska ju bli bra på att cykla och tiden skall läggas där. Men lägger du så oerhört mycket tid på cykeln kan man fortsätta att köra kontinuerligt med styrketräning, löpning eller hopprep för att just hitta lite extra explosivitet, allmänstyrka och stötar på skelettet som är så viktigt och skadeförebyggande”.

Du har pratat en del om balans i livet i samband med den viktiga debatten om vikthets, utveckla dina tankar gällande dessa områden!

”Det jag vill trycka på är vikten av en kontinuitet i din träning, ökar träningsmängden så måste allt annat hänga med och vara i en balans. Men även att du hittar en total belastning i livet; att man får i sig så mycket av kost och näring och vila som man behöver men även privata saker spelar in. Är det jobbigt hemma ska man kanske dra ner på träningen under en period. Om en cyklist ska prestera på absoluta toppnivå är det inte bara träning, kost och sömn – utan även ett personligt plan. Vi tränar och jobbar inte med några robotar utan det är människor som vi skall hjälpa att prestera sitt bästa. Jag skulle gärna se att cyklister håller längre och då gäller det att få ihop alla bitarna. En annan aspekt som det pratas mycket om nu är Relativ energibrist, något som jag har intresserat mig för på senaste och som jag fick föreläst av Anna Melin nere i Grekland. Hon är väldigt insatt inom ämnet Relativ energibrist, ätstörningar och energibalans och i en lyckad karriär gäller det att ha rätt förutsättningar för att lyckas. Och många som tror att de får i sig tillräckligt kan trots det vara i underskott energimässigt. Det vi måste göra är att fortsätta utbilda och informera våra aktiva och ledare.”

Vad kunde du framför allt ta med dig från forskare, tränare, stödpersoner och aktiva från andra sporter efter SOK-campen?

”Är man på samma plats i en hel veckas tid, så hinner man prata runt med de flesta; samma ämnen men olika infallsvinklar från olika idrotter. Det gäller dock att komma ihåg sin egen idrott i grunden och de krav som ställs på cykel i mitt fall för att kunna ta med sig andras ideér och göra något bra av det för min del.

”Vi snackade en hel del om nutrition, återhämtning, träningsupplägg, analyser, kontinuitet och långsiktighet. Och vikten i att våga ta hjälp av experter inom de specifika områden. Det är väldigt nyttigt att umgås med tränare som har aktiva på liknande nivå, trots att de är från andra idrotter och grenar, för att plocka lite goda exempel och ”cykelfiera” dom. Jag har även pratat om träningsmiljöer, välmående och gruppdynamik men mycket om vad som driver idrottare och deras tränare att bli bättre. Jag är säker på att ”Kunskap ökar sannolikheten att lyckas” stämmer, som H-C Holmberg (SOKs FoU chef) myntat. Och jag är också helt säker på att nätverkande och utbyte med likasinnade gör oss nyfikna på att testa nya träningsupplägg för att ta nästa nivå.”

Vilka idrotter kunde du ta med dig mest ifrån?

”Allt från orienterarnas upplägg och hur de kammar hem mästerskapsmedaljer till friidrottstränaren Yannick Tregaro och hans jobb med träningsgruppen i Göteborg. Kanotisterna och rodd har givetvis en hel del att komma med angående tröskelträning/Vo2Max. Jag har träffat många av dom tidigare under utbildningen mellan 2018-20 för tränare i Talang 2022/Topp och Talang och jag trivs väldigt bra i denna blandade gruppen. Cykel är en komplex sport; allt från tempolopp, eller prologer rent av, till långa linjelopp eller etapplopp som kan vara både platta som backiga. Det är en väldigt varierande tävlingstid – ett stort fönster att vara bra på och dessutom en möjlighet att specificera sig lite extra inom sitt ”vapen”. När det gäller att nischa sin satsning kan jag ta med mig mycket från flera sporter. Cykel är långt framme med effektmätning/pulsmätning och därigenom analyser i oändlighet medan andra idrotter har mycket att ge på andra plan. Forskare och föreläsare gav många nya infallsvinklar och bekräftade i andra fall det som vi redan gör inom cykelsporten.”

Om du tar en enda detalj som du kommer att införa som cykeltränare efter dessa erfarenheter, vad blir det?

”Veckan gav både konkreta träningstips och embryon till saker som man kanske kan införa i cykelsporten, hybridintervaller som exempel. Jag ska testa mig fram själv först och sedan implementera det i träningen tänker jag.”

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Sebastian Mattsson, Johan Linhart och SCF