Meny
Förbundet

Norrköping får SM-veckan sommar 2025 – och Karlstad får festen 2026

Riksidrottsförbundet och SVT har beslutat att erbjuda Norrköping och Karlstad värdskapet för SM-veckan sommar 2025 respektive 2026. Det blir andra gången Norrköping arrangerar en SM-vecka och första gången för Karlstad. Cykelsporten har just nu glädjande nog tre grenar med på SM-veckan sommar.

När SM-veckan gick i Linköping fanns mountainbike sprint (XCE), paracykel jaktstart och så landsväg kortdistans med på programmet. Det hela avslutades med rena folkfesten då hemmacyklisten Johanna Palmqvist från CK Hymer (bilden) vann spurten vid Stora torget.

Samma cykelgrenar finns med i Umeå 27 juni–2 juli nästa år. Innan dess har antalet cykelgrenar fördubblats på SM-veckan vinter då E-cycling för första gången finns med, i Skövde torsdag 2 februari. Dagarna efter körs cykeltrial, som har visat sig vara en populär tv-sport.

Fem städer ansökte om att bli värdstad för SM-veckan sommar. Förutom Norrköping och Karlstad ansökte även Lidköping/Skövde, Uppsala och Växjö.

”Vi kan konstatera att samtliga ansökningar har hållit en mycket hög nivå. Alla städer som ansökt uppfyller kriterierna och skulle kunna anordna en SM-vecka av hög kvalitet. Det har varit en otroligt tuff process att välja ut och enas om två städer.”, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

”Norrköping, som arrangerade en mycket lyckad SM-vecka 2016, presenterar spännande idéer om hur man ska utveckla konceptet ytterligare. Karlstad har ett centralt evenemangsområde med stor potential och möjligheter att göra SM-veckan väldigt kompakt. Både Norrköping och Karlstad har också en tydlig plan för hur de ska använda SM-veckan för att stärka föreningslivet och utveckla den regionala idrotten”, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

Exakta datum för SM-veckan sommar 2025 och 2026 är inte beslutat ännu.

Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

Kommande SM-veckor

  • 2023 SM-veckan vinter: Skövde (31 januari–5 februari) med E-cycling och cykeltrial.
  • 2023 SM-veckan sommar: Umeå (27 juni–2 juli) med MTB-sprint (XCE), jaktstart paracykel och landsväg kortdistans.
  • 2024 SM-veckan vinter: Luleå/Boden.
  • 2024 SM-veckan sommar: Västerås.
  • 2025 SM-veckan vinter: Borås.
  • 2025 SM-veckan sommar: Norrköping.
  • 2026 SM-veckan sommar: Karlstad.

Text: RF och SCF
Arkivbild från SM-veckan i Linköping: SCF