Meny

Ett motionslopp genom vikingaland, eller kort och gott Vårblotet

Detta motionslopp arrangeras årligen av Bålsta cykelklubb. Det är en av Stockholms och Upplands skönaste cykeltävlingar där färden går genom gamla vikingabygder, utmed vajande fält och längs Mälarens vatten. Eftersom loppet körs i slutet av maj har det blivit en passande generalrepetition för många cyklister som planerar att köra Siljan runt samt Vätternrundan. För andra har det blivit en naturlig start på årets cykelsäsong!

Årets Vårblot var det tolfte i ordningen och kördes söndagen den 29 Maj. Redan klockan sju var arbetet med att resa tält och rigga allt som tidtagning, startfållor, anmälningssekretariat samt servering i full gång. Skyltningen av bansträckningen var på plats redan dagen innan och provcyklades i hela sin längd av klubbens cyklister. Ingenting lämnas åt slumpen!

Snart börjar parkeringen fyllas av bilar med cyklar på taket, andra kommer cyklande från mer närbelägna orter eller pendeltågstationen. Förväntan ligger i luften, växlar justeras och däck pumpas. Efter lite taktiksnack i kön till anmälan drar sig cyklisterna tillbaka för att nåla fast nummerlapparna och förbereda sig inför loppet. Solen värmer gott när den tittar fram, det är som oftast vackert väder när Vårblotet går av stapeln!

Bålsta CK arrangerar varje år motionsloppet "Vårblotet".

Starten för ”Vårblotet” – ett motionslopp på cykel genom vikingaland

När speakern ropar ut samling för första startgrupp står redan många förväntansfulla cyklister längst fram i fållan. Anhöriga kantar utfarten med kameror och mobiler beredda. De flaggvakter som ännu inte intagit sina positioner längs banan kör iväg. Snart är det dags för ”snabbgruppen”, man har delat upp fältet så de som vill njuta lite extra av omgivningarna och vila sig eller äta lite vid depåerna kan göra så i lugn och ro. Startern räknar så ned och klockan tio prick rullar första klungan iväg. Några minuter senare styr nästa klunga ut på vägen. Man följs åt de första tre milen, därefter väljer cyklisterna att följa skyltningen för ”korta” eller ”långa” banan beroende på om man vill cykla 45 eller 107 km. Det finns både de som cyklar korta banan snabbt som långa mer i trivseltempo. En del passerar depåerna i full fart med händerna ”i bocken”, andra stannar till och smakar allt som bjuds. Det här är ett lopp för alla kategorier cyklister.

Redan efter 1:20 rullar första cyklisten i mål, sedan kommer fler som valt korta banan in i målfållan. Efter 2:47 kommer en stor klunga som tillsammans tagit sig runt långa banan med en snittfart runt 38 km/h!

Det blir mycket eftersnack i målområdet där klubben bjuder på kaffe, bullar, korv med bröd och frukt. Det är en speciell känsla att fullfölja ett cykellopp, oberoende om det gällde att hålla högsta möjliga fart eller få största möjliga utbyte av turen. För vissa är det en och samma sak! Helt säkert är att många kommer tillbaka nästa år, Vårblotet har blivit en klassiker. Med ”nästan solgaranti” kan man inte avstå ett så trevligt arrangemang.

Av Ola Nordström