Alla grenar
Förbundet

Jenny Rissveds och Gustav Johansson blev Årets Postcyklist 2019

Svenska mästarinnan i MTB (XCO) Jenny Rissveds och Gustav Johansson, en av Sveriges främsta bancyklister just nu, blev Årets Postcyklist 2019. Priset delades ut i samband med Svenska Cykelgalan i Kalmar på lördagskvällen.
Jenny Rissveds, Falu CK, röstades fram som Årets Postcyklist dam. Jenny närvarade inte på galan men Fredrik Kessiakoff, Sveriges förbundskapten i MTB, konstaterar att svensk MTB är på frammarsch och att 2019 var ett bra år för svensk MTB.

Gustav Johansson, Team Ormsalva, har etablerat sig i den internationella bancyklingen med ett flertal fina placeringar i tävlingar mot världseliten i bancykling. Under EM inledde han med ett elimineringslopp, ett mycket nervöst lopp med ett antal riktigt stora krascher där Gustav klarade av att undvika dem alla och till slut knep en 10:e plats – ett mycket bra resultat i den hårda konkurrensen.

På galan närvarade även endurocyklisten Alexander Kangas. Han representerar det svenska VM-laget Team Sweden som med högsta möjliga konkurrens i startfältet tog en silvermedalj på VM i Enduro i italienska Ligurien i höstas. Med det styrkebeskedet befäste tremannalaget Sveriges ledande position i endurovärlden på internationell nivå. Tremannalaget med Alexander Kangas, Robin Wallner och Zakarias Johansen topp tre i Årets Postcyklist 2019.
Årets Postcyklist är en utmärkelse som delas ut av Svenska Cykelförbundets huvudsponsor, Postnord till seniorcyklister (dam/herr) för framstående prestationer och internationella framgångar. Utmärkelsen består av en statyett och ett stipendium på 25 000 kronor.

Om priset

Priset, som till en början hette Årets Postryttare, instiftades 1983 av Postgirot Bank för att delas ut till svenska landsvägscyklister (dam och herr). 1997 delades utmärkelsen ut även till bästa dam- respektive herrcyklist i mountainbike. I takt med utvecklingen inom svensk cykel har priset idag breddats till att gälla samtliga grenar. Inom varje gren nomineras ett antal seniorcyklister av en arbetsgrupp bestående av representanter från Svenska Cykelförbundet och Postnord. Den jury som tidigare utsåg Årets Postryttare har idag ersatts av webbomröstning där hela Cykelsverige kan vara med och rösta fram två cyklister varje höst.

Förbundskapten Fredrik Kessiakoff tog emot Jenny Rissveds pris i Årets Postcyklist 2019.