Alla grenar
Förbundet

Förtydligande kring landslagsavtalen

Igår kväll rapporterades det i media om att Jenny Rissveds inte kommer att ställa upp på VM som går den 5-10 september i Cairns, Australien. Orsaken till detta är att det avtal som SCF skriver med cyklisterna inför landslagsuppdrag innehåller ett krav på att använda den utrustning som erbjuds via förbundets sponsorer, dvs. kläder, skydd, hjälm, glasögon och energidryck. Personlig utrustning som tillåts är egen cykel med dess tillbehör samt egna skor.

Jag tycker det är jättesynd, jag önskar inget hellre än att våra bästa åkare deltar i landslagets verksamhet. Men när deras stora och resursstarka proffsteam försöker överskrida sina rättigheter blir det tufft.

Tyvärr hamnar åkarna i kläm när de resursstarka teamen vill utnyttja rättigheter som de inte äger. För oss är det självklart att man som åkare representerar förbundets sponsorer när man tävlar för landslaget. Vid ett landslagsuppdrag är det förbundet som står för alla kringkostnader som resor, boende, personal på plats (massörer, mekaniker, ledare) och samma regler gäller för alla, oavsett disciplin eller om man är junior eller proffscyklist på högsta nivå.

Som idrottsförbund representerar vi över 48 000 medlemmar och mycket av det som SCF får in via sponsorer går till att utveckla ungdomar och juniorer inom svensk cykel. Det är därför av stor vikt att vi respekterar våra sponsoravtal, så att vi kan fortsätta att arbeta med t.ex. ungdomscamp samt arrangera landslags- och utvecklingsläger.

//Anders Bromée, t.f. generalsekreterare och tävlingsansvarig