Förbundet

Ida Jansson deltar på MTB-VM      

Ida Jansson, regerande juniormästarinna, kommer att delta på VM och försvara sin mästartitel i Cairns, Australien om drygt två veckor. Ida Janssons team, Specialized, accepterade igår Svenska Cykelförbundets erbjudande om att köpa loss rättigheterna gällande landslagscyklisternas utrustning vid VM 2017 och därmed är den gångna veckans konflikt som uppstått kring mountainbikecyklisternas landslagsavtal delvis löst.

Som ett led i att lösa den konflikt som uppstått kring SCF:s landslagsavtal, har förbundet erbjudit tre MTB-team att köpa rättigheterna för viss utrustning, så att de svenska cyklister som de har avtal med ska kunna köra VM i Cairns med egen hjälm och glasögon. Rättigheterna har erbjudits teamen till en symbolisk summa av en (1) euro. Ida Janssons team, Specialized, har godtagit erbjudandet och Ida Jansson kommer nu att ställa upp på VM som går i Australien den 5-10 september. Scott SRAM, som har avtal med Jenny Rissveds har valt att inte acceptera förbundets erbjudande och mountainbikelandslaget kommer nu att åka till VM i Australien utan OS-medaljören.

Enligt det landslagsavtal som cyklisterna sluter med Svenska Cykelförbundet ska de tävla i den utrustning som förbundet tillhandahåller – tröja, byxor, handskar, skydd, glasögon och hjälm av det svenska märket POC.  Avtalet med POC är ett långsiktigt samarbetsavtal, som förbundet anser viktigt för att stärka cykelsporten i samtliga grenar.

Vårt jobb är att stötta och hjälpa svensk cykelsport att så att den kan växa, hela vägen från föreningens nybörjare till elitsatsande cyklister som vill nå proffsnivå. Självklart är det tråkigt att se hur infekterad debatten kan bli kring vårt arbete, inte minst för att de aktiva får negativ press på sig. Vi har såklart reflekterat över senaste veckans diskussioner och ska nu arbeta för att lösa frågan permanent. Vi hoppas att alla som är involverade – SCF, team, cyklister och UCI – hittar ett konstruktivt sätt att föra arbetet framåt så att våra cyklister på alla nivåer får bästa möjliga förutsättningar. I det korta perspektivet är vi glada att vi kommer att få se Ida Jansson köra VM, men såklart hade vi föredragit att få positiv respons även från Scott SRAM”, säger Stefhan Klang, ordförande för Svenska Cykelförbundet

Förbundskapten Annie Söderberg kommer inom kort att presentera den VM-trupp som slutligen ska göra upp om världsmästartitlarna i XCO och DHI i Cairns. Australien har redan stått värd för tre världsmästerskap i mountainbike och har gjort sig kända bland cyklister världen över för att de erbjuder både roliga och tuffa banor. VM i mountainbike XCO/DHI startar den 5 september, men redan till helgen möts världseliten i italienska Val di Sole när sista deltävlingen i XCO/DHI världscupen avgörs.


Q&A kring avtalsfrågan