Meny
Förbundet

Ansökan för tävlingslicens säsongen 2022 är nu öppen

Nu kan du lösa tävlingslicens för 2022. Med en tävlingslicens kan du delta i sanktionerade (godkända) cykeltävlingar i Sverige och internationellt. Det ingår även ett försäkringsskydd i tävlingslicensen. 

Från och med den 1 december 2021 kan den som är medlem i en SCF-ansluten cykelförening ansöka om en tävlingslicens för 2022. Är du 17 år och uppåt är det även obligatoriskt att genomgå en webbaserad antidopingutbildning. Den är gratis, viktig och passar både dig som är ny inom idrotten och elitidrottare. Till webbutbildningen ”Ren Vinnare”

(Observera: Ska du delta i någon av årets sista tävlingar gäller din gamla licens. Har du inte tecknat någon licens för 2021 kan du dock få rätt att tävla på de sista tävlingarna med 2022-års licens, enligt kommissariekommittén.)

Du ansöker om tävlingslicens genom att logga in med din epostadress (samma som du angett till din cykelklubbs medlemsregister) på swecyclingonline.se.

Är du föreningsadministratör kan du ansöka om licens till föreningens medlemmar. Information om hur du gör detta hittar du här.

Några tips och råd när du beställer licensen

  • För att söka tävlingslicens krävs ett UCI-ID som knyts till den personliga tävlingslicensen. Ditt personliga UCI-ID utfärdas av Union Cycliste Internationale (UCI) som ansvarar för världens alla professionella cykeltävlingar.
  • Har du inte haft licens de två senaste åren får du upp ett meddelande om att UCI-ID saknas. UCI ID får du nu direkt när du ansöker om ett. Så här gör du då.
  • Har du bråttom med licensen ska du betala med kort, då får du din licens omgående.
  • Använd dator istället för surfplatta eller mobil när du ska ansöka om tävlingslicens.
  • Hanteringen av licensen går snabbast med kortbetalning.
  • Glöm inte att beställa fysiskt kort om du ska delta i internationella tävlingar.
  • Vid beställningen kan du välja att tävla för två olika föreningar. Utöver din huvudförening kan du välja att tävla för annan förening i en (1) gren.

Vad är en tävlingslicens?

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar till tävlande på sanktionerade tävlingar. Genom att vara licensierad ställer cyklisten upp på tävling i enlighet med det regelverk som finns för cykelsporten genom SCF, UCI samt Riksidrottsförbundet. Regelverket för cykelsporten har till syfte att skapa lika förutsättningar mellan utövande individer samt göra tävlandet så säkert som möjligt. Genom att vara licensierad är cyklisten försäkrad i sitt idrottsutövande både under tävling och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter. Vid vissa sanktionerade tävlingar går det att lösa engångslicens till vissa klasser.

Licensavgifter 2022 LÄS MER