Landsväg

Ungdomsmedaljer satte punkt för ett lyckat SM

Dag två på USM har avslutats och det var inte nådiga förhållanden för de tappra ungdomarna denna dag. Hård vind och en tävlingsbana som under helgen har visat sig vara krävande även för landets bästa elitcyklister. Den branta uppförsbacken, Tarrabacken och en brant nedförsbacke mot Norrvikens trädgårdar var en av utmaningarna att ta sig genom för de tävlande.

”Bara att ställa sig på startlinjen en dag som denna är en enorm prestation”, säger Catarina Andersson, vice ordförande i SCF Styrelse som är på plats i Båstad för att heja på ungdomarna.

”Alla bör känna sig som SM-vinnare, de har kämpat och slitit och tagit sig an tävlingen med gott mod, fortsätter Catarina Andersson.

USM startade igår kväll med ungdomsstafett direkt efter herrelitens linjelopp. Till stafetten anmäler klubbarna tremannalag som de formar utifrån ålder. Lagmedlemmarnas sammanlagda ålder får inte överskrida 41 år (flickornas ålder reduceras med två år). Det blev CK Ringen som tog hem de två översta pallplatserna och arrangörsföreningen CK Bure kom trea. Ungdomsstafett är en rolig tävling att titta på och där klubbarnas laganda och sammanhållning blir extra tydlig vid prisceremonin. Att stå nära prispodiet vid medaljceremonin betyder att få en rejäl dusch av Pommac…

SM lockar alltid ett stort startfält, så även i år. Över 80 ungdomar i åldern 10 till 16 år deltog i linjeloppen. Landsvägsföreningarna hade fin uppslutning från de klubbar som mer eller inte bara kör mountainbike normalt.

Att CK Bure är en van tävlingsarrangör blev tydligt under SM som nu avlutats efter fyra tävlingsdagar. Röster som hörts kring arrangemanget:

”Toppenfint arrangemang som ger en härlig känsla av att vara på ett mästerskap”.

”Det känns som om säkerheten är jättebra runt evenemanget”

”Inramningen med fin medaljceremoni och trevliga flaggvakter gör att eventet blir trevligt att vara på”.

Även CK Bures tävlingsledare, Mikael Jersby, är nöjd med arrangemanget.

Det har gått jättebra och i och med att vi arrangerade SM här förra året var det betydligt enklare att göra det en gång till. Framförallt för att vi kunde koncentrera oss på bara linjeloppen.

Tycker det blev bra tävlingar också, det vi hade hoppats på var att få en bana med ett alternativ till Tarrabacken, som skulle ha passat för en bredare skara. Då det inte gick igenom så fick det bli samma bana i år igen, vacker och utslagsgivande. Men jag tror och hoppas ändå att cyklisterna är nöjda med arrangemanget, det är så det känns i alla fall, säger Mikael Jersby, tävlingsledare.

Nedan en sammanställning av dagens SM-vinnare i ungdomsklasserna. GRATTIS till er och ett stort tack till CK Bure för i år!

 

Nu ser vi fram emot Kortbane-SM i Malmö (smveckan.se) och blickar fram mot tempo-SM i augusti. Här en intervju med regerande tempo-mästare, Tobias Ludvigsson om årets tempobana.


Medaljörerna på Ungdoms-SM

samtliga SM-medaljörer, alla klasser finns här

Stafett

 1. CK Ringen (Axel Gilliam, Marcus Grosen, Malte Östling)
 2. CK Ringen (Albin Hofflund, Frank Östling, Alfred Nihlen)
 3. CK Bure (Leo Jacobson, Tintin Nordlund, Vilgot Reinhold)

Till resultatlistan stafett

Linjeloppen 1 juli 2019

Flickor 10-12

 1. Freja Härstedt, Höllviken CK
 2. Therese Landqvist, MTB Täby Mountainbikeklubb
 3. Saga Fransson, Staffanstorp Cykelklubb

Pojkar 10-12

 1. Gustav Nystrand, Uddevalla CK
 2. Marcus Grosen, CK Ringen
 3. Melker Stoltz, CK Ringen

Flickor 13-14

 1. Mirand Hellberg Ragnarsson, Mölndals Cykelklubb
 2. Clara Sundgren, MTB Täby Mountainbikeklubb
 3. Tilde Lindström, MTB Täby Mountainbikeklubb

Pojkar 13-14

 1. Fabian Berglund, Södertälje Cykelklubb
 2. Paul Greijus, Tullinge Sportklubb
 3. Oliver Vesterlund, Cykelklubben Antilopen

Flickor 15-16

 1. Tilda Hylén, Falu CK
 2. Alma Johansson, Mölndals CK
 3. Felicia Bengtsson, CK Bure

Pojkar 15-16

 1. Eric Pedersen, CK Bure
 2. Hugo Lennartsson, Mariestadcyklisten
 3. Jakob Söderqvist, Sundsvallscyklisterna

Resultatlista USM