Mästerskap Masters 2019

SM Masters 2019

Nytt för 2019 är att man delar upp SM i linje och SM i tempo på olika helger och på olika arrangörer.

SM i Linje:
SM i linje kommer att arrangeras för ungdom, elit och masters i Båstad helgen efter midsommar 28/6 – 1/7. Vi uppdaterar med mer information här löpande.

SM i Tempo:
SM i tempo kommer att arrangeras för ungdom, elit, para och masters i Jönköping 14/8 + 17/8. Vi uppdaterar med mer information här löpande.

NM Masters 2019

Resultat från NMM på Åland


Vilka cyklister som får tävla i NM Masters framgår av tävlingsbestämmelserna som du hittar här: Tävlingsregler Nordiska.

Sverige kommer på tävlingen kunna representeras av 3 damer och 5 herrar (3 st från H65 och äldre) i respektive disciplin och åldersklass. Dessa tävlande ingår i landslaget, tävlar i landslagskläder och får i efterhand sin anmälan betald av SCF.

NM Masters är också öppet för alla som uppfyller tävlingsreglerna ovan. Övriga svenska deltagare tävlar för sin klubb (alltså i klubbkläder).

Observera att anmälan alltid ska gå via det nationella förbundet. För alla svenska deltagare gäller anmälan i swecyclingonline.

Disciplinerna är tempo respektive linje.

Klasserna för damer är: D30, D35, D40, D45, D50, D55, D60 och D65+.
Klasserna för herrar är: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70 och H75+.

Regler för landslagsuttagning NM Masters 2019:

Damer (3 st per disciplin och klass):

 • Plats 1
  Linje: En plats tillfaller den dam som vinner linje-SM i Båstad 28-30 juni.
  Tempo: En plats tillfaller den dam som vinner uttagningstävlingen i tempo, Västerås 2-dagars tempo 18/5
 • Plats 2
  En plats tillfaller den dam som leder linje-cupen respektive tempo-cupen efter Stockholmshelgen 7-9/6. Om denna dam är samma dam som kvalificerat sig till Plats 1 ovan, får även andra dam i cupen en landslagsplats.
 • Plats 3
  En plats tillsätts av Mastersrådet. Mastersrådet kan även låta bli att tillsätta denna plats om man inte anser sig ha en kandidat som håller tillräckligt hög nivå för att delta i landslaget.
 • Observera att 5-årsklasser kommer att konstrueras utifrån födelseår i D30, D40, D50 och D60 för att matcha klassindelningen i NMM. Det betyder i praktiken att 6 st damer i D40 kommer att bli uttagna till landslaget i NMM (3 st D40 och 3 st D45)

Herrar H65 och äldre (3 st per disciplin och klass):
Samma uttagningskriterier som för damerna gäller.

Herrar H30–H60 (5 st per disciplin och klass):

 • Plats 1
  Linje: En plats tillfaller den herre som vinner linje-SM i Båstad 28-30 juni.
  Tempo: En plats tillfaller den herre som vinner uttagningstävlingen i tempo, Västerås 2-dagars tempo 18/5
 • Plats 2-4
  Tre platserna tillfaller de herrar som som ligger bäst till i linje-cupen respektive tempo-cupen efter Stockholmshelgen 7-9/6. Om den herre som fått Plats 1 ovan, finns med bland de tre bästa i cupen så får även fjärde herre en landslagsplats.
 • Plats 5
  En plats tillsätts av Mastersrådet. Mastersrådet kan även låta bli att tillsätta denna plats om man inte anser sig ha en kandidat som håller tillräckligt hög nivå för att delta i landslaget.
 • Då klasserna H35 och H45 finns med på NM Masters, men inte i cupen, kommer dessa klasser att konstrueras utifrån födelseår, allt för att få en rättvis landslagsuttagning.

En personlig inbjudan till att representeras Sverige på NM Masters kommer att skickas ut via email eller kommuniceras via telefon av Mastersrådet veckan efter linje-SM. Säkerställ att du har korrekt email-adress i din profil på swecycling.se.

Tackar någon nej till sin plats i landslaget, går frågan vidare till nästa kvinna/man på tur. Det är därför viktigt att man är snabb att svara när man får besked om att man är uttagen till landslaget i NM Masters.

EM Masters 2019 (nytt)

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 34 år, från och med 34 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Nytt för i år är att man utsett en deltävling till Granfondo European Championships. Det blir alltså EM i GF (enbart linje) den 9/6 i Verona, Italien. Förutom att man kräver giltig licens och korar EM-medaljörer så verkar inte detta Gran Fondo lopp skilja sig från övriga i serien. Mer information på loppets hemsida. Läs även reglerna (Technical Guide) och notera att du måste ha ett läkarintyg för att få köra denna typ av lopp i Italien.

VM Masters 2019

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 34 år, från och med 35 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Serien avslutas 29/8-1/9 i Poznan, Polen, med UCI GF World Championships. Information om kvaltävlingar, regler m.m. finns på: http://www.ucigranfondoworldseries.com/

För att få köra VM så måste man placera sig bland de 25% bästa i sin respektive åldersklass på något av kvalificeringsloppen.

Förutom kvalifikation (eller Wild Card) krävs också att man har SCF:s masters-, senior-, U23- eller elitlicens. Man får dock inte delta i VM Masters under dessa förutsättningar:

 • om cyklisten innevarande år varit medlem i ett UCI-registrerat lag/team
 • om cyklisten innevarande år tjänat UCI-poäng
 • om cyklisten innevarande år varit med på OS, VM, NM, Commonwealth games eller världscup som inte är för Masters

Du är själv ansvarig för att du uppfyller kriterierna för att delta. Läs mer på http://www.ucigranfondoworldseries.com/ under Regulations/ Rights

Kläder VM Masters

Enligt reglerna skall man tävla i ”national jersey”. Denna tröja ska visa nationens färger och ha Sweden/ Sverige i tryck. Svenska Cykelförbundet har tillsammans med Pearl Izumi tagit fram en tröja som uppfyller dessa kriterier inför 2019. För mer information kontakta SCF’s kansli.

Wild Cards VM – regerande SM mästare

Sverige har rätt att skicka de nationella mästarna i varje åldersgrupp. Eftersom tiden vissa år är alltför knapp mellan SM och VM så tillämpar vi nu regelmässigt ett års eftersläpning, d v s det är 2018 års SM-vinnare som är direktkvalificerade till VM i Poznan 2019. Mastersrådet, med godkännande av SCF, erbjuder även platser till de damer som skulle ha vunnit SM 2018 om vi hade haft motsvarande klassindelning som UCI (5-års intervall). Lista på SM-mästare 2018 till VM.

Om du vann SM i din klass 2018 men inte har för avsikt att åka på VM Masters 2019 så ber vi dig att snarast meddela Mastersrådet detta via Trond på trond.olsson@yahoo.se
Mastersrådet sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald.

Övriga Wild Cards VM

SCF får ytterligare 10 Wild Cards till VM i Poznan, 5 till herrar och 5 till damer. Dessa är i första hand avsedda för de som har anmält sig till någon kvaltävling men p.g.a. olika orsaker inte kunnat fullfölja loppet t.ex. vid punktering, cykelhaveri, sjukdom e.dyl. Men att man bedömer det som troligt att man hade kunnat kvalificera sig. Dessa Wild Cards kan man söka genom att skicka sitt cykel-CV och motivering till Mastersrådet. Årets meriter kommer att prioriteras vid urval. Ansökan måste vara Mastersrådet via Trond på trond.olsson@yahoo.se tillhanda senast 2019-07-02
Mastersrådet utser vilka som får Wild Card och sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald

Observera att ett Wild Card ger en person rätt att delta i både tempo och linje på VM Masters 2019.