Meny

Börja cykla

Cykelträning och cykeltävling är en lek – en kul och utvecklande lek! Det är roligt att få dela cykelupplevelserna med andra och genom cykling kan man få så många, fina vänner – i alla åldrar!  Det finns plats för så många fler i vår sport! Svensk cykel är till för att ALLA, oavsett kön, härkomst, ålder och förutsättningar, ska kunna cykla på lika villkor!

Inom Svenska Cykelförbundet jobbar förbundsstyrelse och kansli tillsammans med medlemsföreningar och ideella krafter för att skapa ett Cykelsverige fyllt av spännande tränings- och tävlingsmöjligheter. Vi skapar vi förutsättningar för att Svensk Cykel ska gå en lysande framtid till mötes. Sju grenar, flera nationella cuper (SWE Cup) och nationella mästerskap, internationella tävlingar, träningsläger, spännande samarbeten och massor av härliga människor.

Vill du hänga med oss? Kanske låna eller låna ut en cykel till någon som vill testa. Våga! Vinn! Ha roligt!

Vill du börja cykla och vill ha hjälp att hitta en förening i din närhet?
Hitta en förening


I landsväg tävlar man i disciplinerna linje, tempo, partempo, lagtempo och stafett. Linjeloppen har gemensam start och ordningen vid passeringen av mållinjen ger resultatet. Linjelopp inbjuder till mycket taktik och lagkörning för att spara krafter till avgörande moment.

Tempolopp har individuell start, ofta med en minuts startmellanrum, Här kör man själv mot klockan och tiden mäts i tiondelar av en sekund. Tempolopp körs individuellt, i par eller lag, där fler lagmedlemmar hjälps åt i loppet. Vid stafett kör tre lagmedlemmar varsin delsträcka av varierande längd.