Landslagsuttagningar

Till grund för landslagsuttagningar gäller följande principer:

Resultat på alla tävlingar
Beroende på typ av tävling, motstånd, bankaraktär värdesätter vi alla tävlingar. Naturligtvis är hårda tävlingar i hög internationell klass mera värda än enklare tävlingar på hemmaplan. SM, cup-tävlingar, internationella tävlingar och obs-tävlingar är de tävlingar vi sätter högst värde på här hemma.

Hur man tävlar
En offensiv och utvecklande tävlingsinställning. Det är inom landsvägscykel viktigt att man ställer upp för laget. Här kan det vara på sin plats att poängtera att en insats för laget ibland kan påverka det ”egna” resultatet negativt men att det inte nödvändigtvis behöver påverka de egna chanserna att bli uttagen.

Cyklisten ska passa för det givna uppdraget
Beroende på vilket uppdrag det gäller passar olika cyklister olika bra. Vi kommer att göra en långsiktig satsning på cyklister som vi anser har de rätta utvecklingsmöjligheterna. Det är viktigt att vi har ett komplett lag där cyklisterna har specifika uppgifter. Det bästa laget för varje uppdrag behöver inte nödvändigtvis innehålla de bästa individuella cyklisterna.

Motivering
Det ska medfölja en motivering för varje uttagen cyklist. Alla aktuella cyklister ska få besked om varför/varför inte de blivit uttagna. Vi försöker ta ut lagen i god tid så att man kan förbereda sig på rätt sätt, vissa cyklister kan få klartecken tidigare än andra.

Tilldelade platser
Antal platser till mästerskapstävlingar är beroende av de olika rankingsystemen. De som uppfyller SCF:s uppsatta kvalificeringskriterier kan komma ifråga. I vissa lägen väljer förbundet att inte representera fullt ut.

Fjolårets resultat
Ligger till stor grund vid de första uppdragen. Längre in på säsongen värderas årets resultat högre än fjolårets.

Vistelserapportering
För att vara aktuell för landslagsuppdrag är det nödvändigt att sköta sin vistelserapportering (Adams) för att möjliggöra dopingkontroller.

Helhetssynen
Allt ska vägas samman och vi för en dialog med berörda cyklister. Vårt jobb är att ta ut det som vi anser vara det bästa laget för varje landslagsuppdrag.


Kvalificeringskriterier för att vara aktuell för EM och VM
Riktlinjer för vår bedömning då det gäller att bli aktuell för mästerskapsdeltagande i landsväg. Detta gäller personliga resultat, därutöver kommer prestationer för laget/lagkamraterna att beaktas.

Dam Junior
Resultatmål: Topp 10 på EM/VM
Placering som krävs för att vara EM/VM-aktuell: Sammanlagt topp 10 på internationellt etapplopp eller topp 5 på enskilda etapper alternativt topp 5 på internationell endagstävling.

Herr Junior
Resultatmål: Topp 10 på EM/VM
Placering som krävs för att vara EM/VM-aktuell: Sammanlagt topp 10 på Nations Cup eller motsvarande tävling, eller topp 5 på enskilda etapper alternativt topp 5 på internationell endagstävling.

U23 Herr
Resultatmål: Topp 10 på EM/VM
Placering som krävs för att vara EM/VM-aktuell: Sammanlagt topp 10 på etapplopp kat. 1 eller 2, Nations Cup eller etapp-placeringar topp 5 på ovanstående tävlingar alternativt topp 3 på internationell endagstävling.

Dam Elit
Resultatmål: Topp 10 på EM/VM.
Placering som krävs för att vara EM/VM-aktuell: Sammanlagt topp 10 på Women’s Tour eller motsvarande tävling eller etapp-placeringar topp 5 på ovanstående tävlingar eller topp 5 på internationell endagstävling.

Herr Elit
Resultatmål: Topp 10 på EM/VM
Placering som krävs för att vara EM/VM-aktuell: Sammanlagt topp 20 på tävlingar kategori ProTour eller topp 3 placeringar på etapper eller endagstävlingar kat. ProTour, 1 eller 2.