Mästerskap Masters 2021

Mästerskap Masters 2021

Mästerskap Masters 2021

SM Masters 2021

SM i linje och SM i tempo går på olika helger och med olika arrangörer.

SM i Linje:
SM i linje kommer att arrangeras för masters i Uppsala helgen 12/6 – 13/6.

SM i Partempo:
SM i partempo kommer att arrangeras för masters i Jönköping 5/8.

SM i Tempo:
SM i tempo kommer att arrangeras för masters i Jönköping 7/8.

 

NM Masters 2021

Vilka cyklister som får tävla i NM Masters framgår av tävlingsbestämmelserna som du hittar här: Tävlingsregler Nordiska.

NM Masters är också öppet för alla som uppfyller tävlingsreglerna ovan. Övriga svenska deltagare tävlar för sin klubb (alltså i klubbkläder).

Observera att anmälan alltid ska gå via det nationella förbundet. För alla svenska deltagare gäller anmälan i sportstiming.se.

Disciplinerna är tempo respektive linje.

Klasserna för damer är: D30, D35, D40, D45, D50, D55, D60 och D65+.
Klasserna för herrar är: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70 och H75+.

OBS!

Landslagsuttagning NM Masters 2021:

Norge, Finland och Danmark kommer inte deltaga med något landslag p.g.a Covid-19 pandemin. Däremot kommer klubbcyklister från dessa länder.

Masterrådet har utifrån denna information beslutat att inte ta ut något Svenskt landslag. Alla tävlande kommer representera sin klubb.

NM för masters 2021 arrangeras alltså utan representation av några landslag.

EM Masters 2021

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 34 år, från och med 34 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Nytt för i år är att man utsett en deltävling till Granfondo European Championships. Det blir alltså EM i GF (enbart linje) den 6/6 i Verona, Italien. Förutom att man kräver giltig licens och korar EM-medaljörer så verkar inte detta Gran Fondo lopp skilja sig från övriga i serien. Läs även reglerna (http://www.uec.ch/resources/2021%20Events/Granfondo/2021_UEC_Granfondo_European_Championships_Verona_ITA_v1_14.01.2021.pdf) och notera att du måste ha ett läkarintyg för att få köra denna typ av lopp i Italien.

VM Masters 2021

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 34 år, från och med 35 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Serien avslutas 6-10/10 i Istocno Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Information om kvaltävlingar, regler m.m. finns på: https://www.uci.org/inside-uci/press-releases/the-uci-gran-fondo-world-series-will-have-six-new-events-in-2021

För att få köra VM så måste man placera sig bland de 25% bästa i sin respektive åldersklass på något av kvalificeringsloppen.

Förutom kvalifikation (eller Wild Card) krävs också att man har SCF:s masters-, senior-, U23- eller elitlicens. Man får dock inte delta i VM Masters under dessa förutsättningar:

  • om cyklisten innevarande år varit medlem i ett UCI-registrerat lag/team
  • om cyklisten innevarande år tjänat UCI-poäng
  • om cyklisten innevarande år varit med på OS, VM, NM, Commonwealth games eller världscup som inte är för Masters

Du är själv ansvarig för att du uppfyller kriterierna för att delta. Läs mer på http://www.ucigranfondoworldseries.com/ under Regulations/ Rights

Kläder VM Masters

Enligt reglerna skall man tävla i ”national jersey”. Denna tröja ska visa nationens färger och ha Sweden/ Sverige i tryck. Svenska Cykelförbundet har tillsammans med Pearl Izumi tagit fram en tröja som uppfyller dessa kriterier. För mer information kontakta SCF’s kansli.

Wild Cards VM – regerande SM mästare

Sverige har rätt att skicka de nationella mästarna i varje åldersgrupp. Eftersom tiden vissa år är alltför knapp mellan SM och VM så tillämpar vi nu regelmässigt ett års eftersläpning, d v s det är 2020 års SM-vinnare som är direktkvalificerade till VM i Istocno Sarajevo 2021. Mastersrådet, med godkännande av SCF, erbjuder även platser till de damer som skulle ha vunnit SM 2020 om vi hade haft motsvarande klassindelning som UCI (5-års intervall). Lista på ”lista 2020” till VM.

Om du vann SM i din klass 2020 men inte har för avsikt att åka på VM Masters 2021 så ber vi dig att snarast meddela Mastersrådet detta via Stefan på stefan@linanab.se
Mastersrådet sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald.

 

H65

Jan Jonsson, CK Ceres – Linje

Lennart Petterson, CK ECI Champion – Tempo

H60

Krister Bergström, CK Valhall – Linje

Krister Bergström, CK Valhall – Tempo

H55

Henrik Hegender, Borgholm CK – Linje

Roger Claesson, Östersunds CK – Tempo

H50

Niclas Näslund, Cellexir Cycling Club – Linje

Niclas Näslund, Cellexir Cycling Club – Tempo

H45

David Kangas, Team Ormsalva AC – Linje

Patrik Boström, CK Fix – Tempo

H40

Anders Augustsson, CK Olympic – Linje

Tord Alenljung, OK Tyr – Tempo

H35

Peder Bodén, CK Master – Linje

Mathias Thunmarker, Borlänge CK – Tempo

H30

Mathias Bohman, Länna Sport CK – Linje

Viktor Andersson, CK Team Elgiganten Piteå – Tempo

 

Damer

Efterhandskonstruerade klasser baserat på Master-SM 2020 pga endast klasserna D30, D40, D50 & D60 på SM

D30

Jenny Asplund, Hudiksvalls CK – Linje

Jenny Asplund, Hudiksvalls CK – Tempo

D35

Cecilia Hansen, Norbergs CK – Linje

Cecilia Hansen, Norbergs CK – Tempo

D40

Sara Hedberg, Cellexir Cycling Club – Linje

Sara Hedberg, Cellexir Cycling Club – Tempo

D45

Marlin Brown, Cellexir Cycling Club – Linje

Jenny Eliasson, Västerås CK – Tempo

D50

Anna Svärdström, CK Valhall – Linje

Anna Svärdström, CK Valhall – Tempo

D55

Eva Gustavsson, Västerås CK – Linje

Eva Gustavsson, Västerås CK – Tempo

D60

Kristina Anund, Mjölby CK – Tempo

 

Övriga Wild Cards VM

SCF får ytterligare 10 Wild Cards till VM i Banja Luka, 5 till herrar och 5 till damer. Dessa är i första hand avsedda för de som har anmält sig till någon kvaltävling men p.g.a. olika orsaker inte kunnat fullfölja loppet t.ex. vid punktering, cykelhaveri, sjukdom e.dyl. Men att man bedömer det som troligt att man hade kunnat kvalificera sig. Dessa Wild Cards kan man söka genom att skicka sitt cykel-CV och motivering till Mastersrådet. Årets meriter kommer att prioriteras vid urval. Ansökan måste vara Mastersrådet via Stefan på stefan@linanab.se tillhanda senast 2021-07-01
Mastersrådet utser vilka som får Wild Card och sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald

Observera att ett Wild Card ger en person rätt att delta i både tempo och linje på VM Masters 2021.