Alla grenar

Mästerskap Masters 2021

SM Masters 2021

SM i linje och SM i tempo går på olika helger och med olika arrangörer.

SM i Linje:
SM i linje kommer att arrangeras för masters i Uppsala helgen 12/6 – 13/6.

SM i Tempo:
SM i tempo kommer att arrangeras för masters i Jönköping 7/8.

NM Masters 2021

Vilka cyklister som får tävla i NM Masters framgår av tävlingsbestämmelserna som du hittar här: Tävlingsregler Nordiska.

Sverige kommer på tävlingen kunna representeras av 3 damer och 5 herrar (3 st från H65 och äldre) i respektive disciplin och åldersklass. Dessa tävlande ingår i landslaget, tävlar i landslagskläder och får i efterhand sin anmälan betald av SCF.

NM Masters är också öppet för alla som uppfyller tävlingsreglerna ovan. Övriga svenska deltagare tävlar för sin klubb (alltså i klubbkläder).

Observera att anmälan alltid ska gå via det nationella förbundet. För alla svenska deltagare gäller anmälan i swecyclingonline.

Disciplinerna är tempo respektive linje.

Klasserna för damer är: D30, D35, D40, D45, D50, D55, D60 och D65+.
Klasserna för herrar är: H30, H35, H40, H45, H50, H55, H60, H65, H70 och H75+.

Regler för landslagsuttagning NM Masters 2021:

Damer (3 st per disciplin och klass):

 • Plats 1
  Linje: En plats tillfaller den dam som vinner linje-SM i Båstad 28-30 juni.
  Tempo: En plats tillfaller den dam som vinner uttagningstävlingen i tempo, Västerås 2-dagars tempo 18/5
 • Plats 2
  En plats tillfaller den dam som leder linje-cupen respektive tempo-cupen efter Stockholmshelgen 7-9/6. Om denna dam är samma dam som kvalificerat sig till Plats 1 ovan, får även andra dam i cupen en landslagsplats.
 • Plats 3
  En plats tillsätts av Mastersrådet. Mastersrådet kan även låta bli att tillsätta denna plats om man inte anser sig ha en kandidat som håller tillräckligt hög nivå för att delta i landslaget.
 • Observera att 5-årsklasser kommer att konstrueras utifrån födelseår i D30, D40, D50 och D60 för att matcha klassindelningen i NMM. Det betyder i praktiken att 6 st damer i D40 kommer att bli uttagna till landslaget i NMM (3 st D40 och 3 st D45)

Herrar H65 och äldre (3 st per disciplin och klass):
Samma uttagningskriterier som för damerna gäller.

Herrar H30–H60 (5 st per disciplin och klass):

 • Plats 1
  Linje: En plats tillfaller den herre som vinner linje-SM.
  Tempo: En plats tillfaller den herre som vinner tempo-SM.
 • Plats 2-3
  Två platserna tillfaller de herrar som ligger bäst till i linje-cupen respektive tempo-cupen. Om den herre som fått Plats 1 ovan, finns med bland de tre bästa i cupen så får även fjärde herre en landslagsplats.
 • Plats 4-5
  Två platser tillsätts av Mastersrådet. Mastersrådet kan även låta bli att tillsätta dessa platser om man inte anser sig ha kandidater som håller tillräckligt hög nivå för att delta i landslaget.
 • Då klasserna H35 och H45 finns med på NM Masters, men inte i cupen, kommer dessa klasser att konstrueras utifrån födelseår, allt för att få en rättvis landslagsuttagning.

En personlig inbjudan till att representeras Sverige på NM Masters kommer att skickas ut via email eller kommuniceras via telefon av Mastersrådet veckan efter linje-SM. Säkerställ att du har korrekt email-adress i din profil på swecycling.se.

Tackar någon nej till sin plats i landslaget, går frågan vidare till nästa kvinna/man på tur. Det är därför viktigt att man är snabb att svara när man får besked om att man är uttagen till landslaget i NM Masters.

EM Masters 2021

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 34 år, från och med 34 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Nytt för i år är att man utsett en deltävling till Granfondo European Championships. Det blir alltså EM i GF (enbart linje) den 6/6 i Verona, Italien. Förutom att man kräver giltig licens och korar EM-medaljörer så verkar inte detta Gran Fondo lopp skilja sig från övriga i serien. Läs även reglerna (http://www.uec.ch/resources/2021%20Events/Granfondo/2021_UEC_Granfondo_European_Championships_Verona_ITA_v1_14.01.2021.pdf) och notera att du måste ha ett läkarintyg för att få köra denna typ av lopp i Italien.

VM Masters 2021

Tävlingen UCI Gran Fondo World Series och är öppen för deltagare från 19 år och uppåt. Yngsta klassen är från 19 år till 34 år, från och med 35 år är åldersklasserna indelade i 5-års intervall. Serien avslutas 1/9-5/9 i Banja Luka, Bosnien-Hercegovina. Information om kvaltävlingar, regler m.m. finns på: https://www.uci.org/inside-uci/press-releases/the-uci-gran-fondo-world-series-will-have-six-new-events-in-2021

För att få köra VM så måste man placera sig bland de 25% bästa i sin respektive åldersklass på något av kvalificeringsloppen.

Förutom kvalifikation (eller Wild Card) krävs också att man har SCF:s masters-, senior-, U23- eller elitlicens. Man får dock inte delta i VM Masters under dessa förutsättningar:

 • om cyklisten innevarande år varit medlem i ett UCI-registrerat lag/team
 • om cyklisten innevarande år tjänat UCI-poäng
 • om cyklisten innevarande år varit med på OS, VM, NM, Commonwealth games eller världscup som inte är för Masters

Du är själv ansvarig för att du uppfyller kriterierna för att delta. Läs mer på http://www.ucigranfondoworldseries.com/ under Regulations/ Rights

Kläder VM Masters

Enligt reglerna skall man tävla i ”national jersey”. Denna tröja ska visa nationens färger och ha Sweden/ Sverige i tryck. Svenska Cykelförbundet har tillsammans med Pearl Izumi tagit fram en tröja som uppfyller dessa kriterier. För mer information kontakta SCF’s kansli.

Wild Cards VM – regerande SM mästare

Sverige har rätt att skicka de nationella mästarna i varje åldersgrupp. Eftersom tiden vissa år är alltför knapp mellan SM och VM så tillämpar vi nu regelmässigt ett års eftersläpning, d v s det är 2020 års SM-vinnare som är direktkvalificerade till VM i Banja Luka 2021. Mastersrådet, med godkännande av SCF, erbjuder även platser till de damer som skulle ha vunnit SM 2020 om vi hade haft motsvarande klassindelning som UCI (5-års intervall). Lista på ”lista 2020” till VM.

Om du vann SM i din klass 2020 men inte har för avsikt att åka på VM Masters 2021 så ber vi dig att snarast meddela Mastersrådet detta via Stefan på stefan@linanab.se
Mastersrådet sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald.

Övriga Wild Cards VM

SCF får ytterligare 10 Wild Cards till VM i Banja Luka, 5 till herrar och 5 till damer. Dessa är i första hand avsedda för de som har anmält sig till någon kvaltävling men p.g.a. olika orsaker inte kunnat fullfölja loppet t.ex. vid punktering, cykelhaveri, sjukdom e.dyl. Men att man bedömer det som troligt att man hade kunnat kvalificera sig. Dessa Wild Cards kan man söka genom att skicka sitt cykel-CV och motivering till Mastersrådet. Årets meriter kommer att prioriteras vid urval. Ansökan måste vara Mastersrådet via Stefan på stefan@linanab.se tillhanda senast 2021-07-01
Mastersrådet utser vilka som får Wild Card och sammanställer slutgiltig lista, som via SCF sänds till arrangören. Arrangören skickar ut personlig inbjudan. OBS! Anmälan är inte definitiv förrän anmälningsavgiften är betald

Observera att ett Wild Card ger en person rätt att delta i både tempo och linje på VM Masters 2021.