Landsväg

Emma blir mentor för ny cykelsatsning på unga tjejer

Dubbla OS-medaljören Emma Johansson blir mentor och inspirationskälla för en ny unik satsning på unga cykeltjejer. Tillsammans med Madeleine Lindberg Wall (tidigare sportchef och förbundskapten) kommer Emma att leda ett läger i Vårgårda i samband med World Tour-tävlingarna i mitten av augusti.

– Det här ska bli väldigt spännande. Jag hade önskat att det fanns någon att fråga om råd när jag var i 15-16-års-åldern. Nu är tanken att vi ska dela med oss av våra erfarenheter inte minst när man ska ta steget från Sverige ut i Europa, säger Emma Johansson, i ett pressmeddelande från vargardacycling.se.

Inbjudan riktar sig till tjejer mellan 15 och 17 år som tävlar i landsvägscykel eller kombinerar MTB och landsväg. Tio platser är avsatta. Tjejerna kommer förutom att lyssna på goda råd och få chansen att ställa alla frågor de undrar över, också att få följa engelska topplaget WiggleHigh5 – där Emma nu har en viktig ledarroll – i uppladdningen inför World Tour-loppen i Vårgårda. Dessutom kommer man att köra motionsloppet Velofondo tillsammans med den tvåfaldiga OS-silvermedaljören.

Projektet är ett initiativ från Vårgårda CK och i upplägget har också förre förbundskaptenen för damlandslaget, Martin Vestby, varit involverad. Lägret finansieras delvis av Idrottslyftsmedel, som föreningar anslutna till Svenska Cykelförbundet har möjlighet att ansöka om.

– Det känns fantastiskt bra att vi kunnat arbeta fram den här möjligheten. Vi vill lyfta tjejcykeln i Sverige och det här känns som ett naturligt steg i utvecklingen av sporten. Tanken är att det ska bli ett treårs-projekt och vi är väldigt glada över att både Emma och Madeleine har tagit sig an den här uppgiften. Bättre förebilder kan man knappast ha som ung tjejcyklist, säger Vårgårda CK:s ordförande Hans Jönsson.

Är du intresserad av att delta?

Läs inbjudan här:
Inspirationsläger med Emma Johansson


Relaterat:
Läs mer om Idrottslyftet