Landsväg

Vacker västkustsetapp del av nya Tour of Scandinavia för damer

Nu är det klart för ytterligare en stor cykeltävling för damer i Skandinavien. Större delen av världseliten ska finnas med när när åkarna rullar ut från Köpenhamns centrum den 9 augusti med siktet inställt på Västkusten i Sverige och vidare in i Norge. Sammanlagt blir det sex etapper 9–14 augusti.

Från Nytorget i Köpenhamn så får cyklisterna bekanta sig med Sveriges fina västkust på vägen upp mot Halden och en rutt i Norge med såväl släta delar som fjällnära.

I Sverige blir augusti därmed minst sagt en het månad för landsvägscykel för damer. Först tjuvstartar det med en UCI 1.2 i Kalmar den 30 juli. Sedan Tour of Uppsala, som körs 2–4 augusti och har uppgraderats till UCI WE 2.1 till i år.  Så samlas världens bästa cykeldamer i Vårgårda 6–7 augusti, en mycket taggad arrangör inför den återstarten.

Och så berikar andra etappen på Tour of Scandinavia (Battle of the North) berikar verkligen ytterligare med damcykel av världsklass i Sverige, vilket även den svenska landslagsledningen välkomnar.

Nästan 100 mil ska avverkas på de sex dagarna. Loppet ersätter Ladies Tour of Norway, som har varit Norges enda World Tour-tävling på cykel de senaste åren.

Den svenska etappen startar efter transport från Danmark på vackra Orust norr om Göteborg, går sedan norrut till gränsstaden Strömstad och besöker några semesterpärlor längs Bohuslänskusten på vägen uppåt.

Sista etappen går från Lilleström tillbaka ner mot tre varv i Halden.

Eurosport och Discovery sänder loppet på sina plattformar, i Sverige i samarbete med Kanal 9.

Världseliten kommer. Totalt blir det 21 lag med 6 cyklister i varje. Förra året vann nederländska världsstjärnan Annemiek van Vleuten.

Nu hoppas arrangören förstås att även både danska, svenska och norska damer ska vara med och sätta färg på Tour of Scandinavia. För svensk del finns Emilia Fahlin i franska FDJ som just har börjat jobba sig tillbaka efter sitt uppehåll från tävlingscykel samt ett par unga, lovande damer.

Läs mera på Tour of Scandinavia HÄR samt Battle of the North HÄR!

Text: SCF.se   Foto: Eventfotografer