Landsväg

Premiär för SWE Cup e-cycling på Zwift: ”Vi är i front”

Den 9 januari skriver Svenska Cykelförbundet historia. Då är det nämligen premiär för den virtuella cupen SWE Cup e-cycling med herr och damklasser för licensierade cyklister.

– Vi är näst först i världen att arrangera en cykel-cup på Zwift i förbundsregi. Vi är i front och det både jätteintressant och väldigt kul, säger Peo Johansson, nationell tävlingssamordnare på Svenska Cykelförbundet som arrangerar SWE Cup e-cycling i samarbete med Guided Heroes, Wahoo, och Swedish Zwift Rider. (Länk till pressrelease)

SWE Cup e-cycling kommer köras i fem cupomgångar på den virtuella träningsplattformen Zwift med start torsdagen den 9 januari. Därefter körs deltävlingarna varannan torsdagskväll fram tills den 5 mars – och vem som helst är välkommen att delta, förutsatt att personen har tillgång till en cykeltrainer och programvaran Zwift.

– Vi ser en explosion av deltagare på Zwift i Sverige, både elitcyklister och motionärer. Men det finns även en helt ny grupp på Zwift som bara cyklar virtuellt. I förlängningen skulle vi vilja välkomna dom in i någon av våra 490 cykelklubbar för att cykla på riktigt, på vägen eller i skogen, säger Peo Johansson.

Zwift kommer dela in deltagarna i SWE Cup e-cycling i fyra olika klasser. Klassificeringen bygger på deltagarens FTP (Functional Threshold Power) alltså hur många watt som cyklisten kan trycka per kilo kroppsvikt.
Watt/kg fastställs genom ett FTP-test som deltagarna själv måste göra innan man registrerar sig. Zwift har rätt att plocka bort deltagare som angett fel FTP.

Men hur gör man då?

– För att delta i SWE Cup e-cycling krävs att deltagaren har en tävlingslicens utfärdad av Svenska Cykelförbundet. Eller så kan man gå med i SCF:s virtuella community Swecycling Club och teckna ett kostnadsfritt medlemskap. Observera att det inte går att teckna medlemskap i Swecycling Club förrän efter årsskiftet.

Blir det någon prisutdelning i SWE Cup e-cycling?

– Det blir symboliska priser till de bästa cyklisterna i varje klass. Prisutdelningen kommer ske i samband med Svenska Cykelmässan den 22 mars då vi även kommer arrangera en inbjudningstävling med några de bästa cyklisterna från SWE Cup e-cycling som kommer möta två wild cards i form av en elitcyklist från landsväg och en från mtb.

I vilken virtuell miljö kommer SWE Cup e-cycling köras?

– Det kan jag inte svara på men i förlängningen hoppas vi kunna ha en svensk landskapsmiljö med svenska banor så att folk kan få prova exempelvis Tarrabacken i Båstad eller Klevaliden i Huskvarna.


Program SWE Cup e-cycling

SWE Cup e-cycling är uppdelad i fem deltävlingar som kommer hållas under fem torsdagskvällar med premiär den 9 januari, hemma i ditt vardagsrum, garaget eller vart den smarta trainern nu står.

  • 1:a deltävlingen:  9 januari, kl 19.00
  • 2:a deltävlingen: 23 januari, kl 19.00
  • 3:e deltävlingen: 6:e februari, kl 19.00
  • 4:e deltävlingen: 20 februari, kl 19.00
  • 5:e deltävlingen: 5 mars, kl 19.00

Den 9 januari är det premiär för SWE Cup e-cycling på Zwift.