Landsväg

Ny klassindelning i SWE Cup Landsväg – herrjuniorer och seniorer blir en klass

Större startfält, hårdare konkurrens och bättre cykeltävling. Där har ni några av flera positiva effekter när herrjuniorerna- och herrseniorerna slås ihop till en klass i kommande SWE Cup-säsong. Det hoppas i alla fall Lucas Persson, förbundskapten för landsvägscyklisterna och grengruppsansvarig för grengrupp landsväg som ligger bakom förändringen i klassindelningen 2020.

– Vi behövde ta ett nytt grepp. För att både bredden och spetsen av våra juniorer ska få bästa matchning bjuder vi in senior och master till en och samma klass. Med större konkurrens och större startfält kan juniorerna utveckla sin taktiska förmåga och bland annat vänja sig att köra i större klunga inför kommande landslagsuppdrag. På så vis hoppas vi att juniorerna kan utvecklas och bli ännu bättre, säger Lucas Persson.

År 2019 gjordes en liknande förändring inom damcupen när damjuniorer- och seniorer slogs samman till en klass. Förändringen slog väl ut och flera av damjuniorerna hade en mycket positiv utveckling under säsongen, enligt Lucas Persson.

– Vårt fokus med den nya klassindelningen är juniorernas utveckling.

Finns det några risker med en den nya klassindelningen?

– I och med att vi slår ihop till en klass blir det även gemensam prisutdelning. Det finns förstås en liten risk att prispengarna inte går till någon junior. Men eftersom att det blir fri utväxling för juniorerna så kommer det att bli en bra tävling, och det kommer att finnas en ledartröja för bästa U19.

Den nya klassen kommer heta junior/senior och klassindelningen gäller bara SWE Cup. Elitcupen finns kvar som vanligt.

– Vi hoppas såklart att en junior ska vinna cupen, säger Lucas Persson lite kaxigt.


Här finns fullständig information om SWE Cup 2020.

Foto: Stefan Simonsson,