Alla grenar
Landsväg

Linus Eriksson Kvist imponerade i spurten om SM-guldet i kortdistans

Det blev ett underhållande SM-kortdistanslopp där den stora favoriten Lucas Eriksson var väldigt aktiv, men hamnade utanför medaljplats. I stället var det Motalas duktiga spurtare Linus Eriksson Kvist tog sig först genom första kurvan och vann spurten rätt klart före hemmacyklisten Hugo Forssell, CK Hymer.

Så här berättar Linus Eriksson Kvist om SM-loppet som var spännande tv-underhållning och för oss som fanns runt Stora torget. Det var vassa attacker, liksom inhämtningar. Högklassig cykelsport i den kvava värmen som kom mycket snabbare än utlovat till Linköping.

”Min taktik var hela tiden att försöka hålla mig runt fyra till sju och ha koll på Lucas Eriksson. Bröderna Eriksson visade ju på SM-linjeloppet i Uppsala att de har en annan hårdhet och lite högre klass än oss. Lucas, Jacob och Hugo (Forssell) visste ju vi från Motala att det var de tre farliga för vårt lag. Med fyra varv kvar försökte bröderna Eriksson göra det tufft för oss. Gå på attacker. De var hela tiden hungriga där och gick med, säger Linus Eriksson Kvist.

Men Linus hade benen och alla attacker under dagen kördes dels in och dels slog Lucas ibland av när han inte fick med sig Jacob.

”Ja, när Lucas gick skulle jag också gå, hela tiden. Så var taktiken. Men jag fick svettas riktigt mycket några gånger. Och det gnällde i benen efter de långa flacka backen på Storgatan innan vi svängde av för där gick det verkligen fort några gånger.

Ett varv innan klockan ringde var de där attackerna över.

”Ja, med två varv kvar kände man att det här kommer gå för spurt och jag visste att om jag var förste man genom sista sväng skulle jag ta hem det. Det handlade om att avancera upp och så ta den svängen med väldigt liten marginal…”

Lucas Eriksson, som till vardags är proffs i danska Riwal och i SM-sammanhang kör för lilla Boråsklubben Gånghester CK, kom lite fel in i den svängen fick stryk i kampen om bronset av en annan spurtsnabb Motalacyklist i form av  Hugo Lennartson. Hugo Forssell är en klasscyklist på den här nivån och var rätt långt från att utmana om guldet men också bra marginal ner till bronsfajten.

Så slutade toppstriden på SM i kortdistans

  1. Linus Eriksson Kvist, Motala AIF CK
  2. Hugo Forssell, CK Hymer
  3. Hugo Lennartson, Motala AIF CK
  4. Lucas Eriksson, Gånghester CK
  5. Tim Gustavsson, CK Bure
  6. Gabriel Sandör, CK Hymer

Vad säger du om din säsong i stort, du var ganska bra med inför spurterna några etapplopp i våras men har inte riktigt fått till det fullt ut va?

”Nej, jag skulle vilja säga att det är en ganska tung och misslyckad säsong hittills där jag fick corona i mars. Det tog en och en halv månad tills jag har blev helt återställd. Och det är först senaste en och en halv veckan som jag har känt att jag är helt tillbaka.”

Det visade Linus Eriksson Kvist med all önskvärd tydlighet på Linköpings gator.

Text och foto: Tomas Larsson/SCF