Landsväg

Jenny Rissveds vann i SWE cup-premiär – fina lopp på Kinnekulle

MTB-storstjärnan Jenny Rissveds ställde upp i SWE Cup-premiären i Kinnekulle, vann en tuff uppgörelse i damklassen – och finns med i det svenska laget som ska köra etapploppet Gracia Orlova Tour på landsväg i Tjecken. I herrelitklassen blev det dansk seger före CK Hymer-cyklisterna Marcus Jansson och Hugo Forssell. Juniorvinnare blev Gustav Lovidius, Södertälje CK.

OS-mästaren i XCO från 2016 i Rio, Jenny Rissveds, passade på att testa landsvägscykling när det är lite glest mellan tävlingstillfällena i MTB.

Rissveds visade fin form i måndags när hennes Team 31 hade årspremiär. Hon vann UCI-tävlingen på ön Elba. Hon var minst sagt stark även i  Kinnekulleloppet, vars tuffa bansträckning på papperet skulle passa den efteranmälda MTB-världsstjärnan.

Jenny Rissveds vann en fin slutuppgörelse sista kilometern; fyra sekunder före  Motala AIF:s Karin Söderqvist och sju före Nathalie Säfsten, Probikefit CK.

Jenny Rissveds har avgjort damernas lopp.  Foto: Sport och naturfoto/@sportochnatur

Även Tilde Hammarström, Mika Söderström, Marlin Brown och Martina Nilsson fanns med i inledningen sista gången backen skulle besegras.

Lucas Persson, som är förbundskapten och tävlingsansvarig landsväg, beskriver damernas niomilslopp runt Kinnekulle så här:

”Första gången i backen spricker det upp och det kommer i väg en grupp på tre. Det är Jenny Rissveds, Karin Söderqvist och Nathalie Säfsten. De håller undan ett varv och sedan blir det återsamlat igen. En grupp om sju samarbetar sedan ganska bra och i första branten sista gången de ska uppför backen är det ingen som attackerar, utan det blir när de kommer till den sista branten med mindre än kilometern kvar som det blir fajt om segern.  Rissveds vinner före Söderqvist och Säfsten. Alla tre är uttagna till nästa veckas tävling Gracia i Tjeckien, så det ska bli riktigt spännande att se!

Etapploppet Gracia Orlova Tour avgörs 28 april till 1 maj i Tjeckien. En plats var öppen och tas ut under söndagen. Hela det intressanta laget offentliggörs under måndagen, kolla in SCF.se då!

Så gick det i damklassen

  1. Jenny Rissveds, Team 31/Falu CK 2.42.22
  2. Karin Söderqvist, Motala AIF 2.42.26
  3. Nathalie Säfsten Probikefit CK 2.42.29

* * *

En belåten Marckus Njor vinner herrelitklassen på Kinnekulle. Foto: Sport och naturfoto/@sportochnatur

I herrklassen var nyblivna UCI Coninental-laget Motala AIF Serneke Allebike aldrig med i matchen. Det sprack upp och det var ingen svensk med i tvåmannautbrytningen som fick ungefär två minuter. Men Linköpingsklubben CK Hymer tog upp jakten och fick två pallplatser som lön för mödan.

Det skulle helt enkelt bli en hårt kamp mellan danska Team IBT – BH Carl Ras och CK Hymer i slutuppgörelsen i den sista stigningen.  Marckus Njor höll undan och vann herrseniorelit. Dansken korsade mållinjen – med en påtagligt belåten segergest – tre sekunder före Marcus Jansson.

Lagkompisen i CK Hymer, Hugo Forssell, knep tredjeplatsen med rätt god marginal före närmast jagande dansken Thorolf Rönhede och norrmannen Peder Dahl Strand.

Marckus Njor vann herrelit före Hymerduon Marcus Jansson och Hugo Forssell. Foto: Sport och naturfoto/@sportochnatur

Så gick det i herrelit

  1. Marckus Njor, Team IBT – BH Carl Ras 3:34:36
  2. Marcus Jansson, CK Hymer 3:34:39
  3. Hugo Forssell, CK Hymer 3:34:51

* * *

Södertälje CK har en stark juniorbesättning. Gustav Lovidius segrade i klassen junior/senior i SWE Cup-premiären, som också var ett observationslopp för landslagsledningen.

Foto: Sport och naturfoto/@sportochnatur

Lucas Persson sammanfattar junior/senior-loppet så här:

”Tidigt går det i väg en grupp på 14 man när det blir hårdkörning på ”kullen”. De samarbetar ganska bra i blåsten. I sista backen är det Johan Rydne som drar upp spurten och visar offensiv åkning. Han blir tvåa och Gustav Lovidius vinner.”

Gustav Lovidius var nöjd juniorvinnare i SWE Cup-premiären. Han flankeras av Johan Rydne och Acke Dahlblom.

Så gick det i herrjunior/senior

  1. Gustav Lovidius, Södertälje CK 3.02.59
  2. Johan Rydne, CK Master 3.03.03
  3. Acke Dahlblom, Södertälje CK 3.03.10

Alla resultat från lördagens SWE Cup-premiär, Kinnekulleloppet, HÄR!

Nästa deltävling 1 maj, så körs resten av SWE Cup landsväg 2022 HÄR!

Text: SCF    Foto: Sport och naturfoto/@sportochnatur

 


Svenska Cykelförbundet skulle aldrig vara vad vi är i dag om det inte vore för våra fantastiska partners. Kolla in dem här!