Landsväg

Information om Tempo-SM 2019

2019 delar SCF upp Landsvägs-SM, vilket innebär att linje-SM och tempo-SM arrangeras vid två skilda tillfällen och inte som tidigare vid ett och samma arrangemang. VI är övertygade om att denna förändring är ett steg i rätt riktning och SCF styrelse förklarar här vad som ligger bakom beslutet.

Bakgrund:

När vi tittade på att ha ett annat upplägg kring våra SM på landsväg, och då främst våra tempo-SM, var det ett antal delar vi ville få med i arrangemanget.

  1. Ett säkert SM på en säker bana för cyklisterna.
  2. En tempoarena som vem som helst och när som helst skulle kunna mäta sina krafter mot de bästa.
  3. Möjligheten att skapa mästerskapsrekord.
  4. Höja statusen för tempotävlingar.

Säkert SM på säker bana
När det gäller säkerheten, ville vi ha en bana utan vändpunkt i ett område med få korsande vägar och få boende kring banan. Detta fick vi hjälp med av bröderna Tobias och Fredrik Ludvigsson som ofta tränade just här. Banan ligger i närheten av Lekeryd., med start och mål vid Uddebosjön. Banan mäter lite över 15 km och går fram i en omväxlande terräng. Under SM-tävlingen 2019 kommer tempobanan att vara enkelriktad och kommunen kommer informera alla boende i området att den 14 augusti (eftermiddag) och den 17 augusti (hela dagen) kan det vara bra att välja alternativa vägar. När det gäller tävlingsdistanser så kommer alla klasser från juniorer och uppåt att köra samma distans d.v.s. 2 varv på banan.

Permanent tempoarena
Banan kommer vara permanent, vilket betyder att SM kommer att gå här flera år efter varandra. Detta gör att man kan åka dit och testa den när man vill och inte minst så kommer det vid varje SM finnas möjlighet att sätta ett nytt banrekord i respektive klass.

Detta med att dela upp SM tävlingar på flera olika datum sker också i andra länder t.ex. Italien hade förra året sitt tempomästerskap veckan före Lombardiet Runt. Vi vill ha fler som startar på tempo och som har möjlighet att förbereda sig för ett SM på bästa sätt, inte bara köra igenom tävlingen som en preparering för linjeloppet.

Eftersom tempo är en kamp mot klockan oberoende av vilken typ av cykel man sitter på, kommer vi även att premiera den snabbaste tiden i respektive klass på en linjecykel (framtida plan, ej aktuellt 2019). Elittävlingarna den 14 augusti kommer att TV-sändas i centrala Jönköping där Destination Jönköping bygger upp en eventyta där även våra sponsorer kan hålla aktiviteter för sina kunder och det är även här som prisutdelningen kommer att ske under ledning av vår speaker för dagen, Roberto Vacchi.

Eftersom banan är en rundbana tar tävlingarna lite längre tid med alla olika klasser på lördagen vilket gjort att vi tar bort lagtävlingar det första året då vi inte ville fresta på omgivningens boende allt för mycket. Vår förhoppning är att om tävlingarna flyter på och vi sköter oss det första året, så kommer vi att kunna lägga till lagtävlingar på söndagen, år 2020.

Detta projekt är ett samarbete mellan Jönköpings Kommun, Destination Jönköping, Jönköpings CK och Svenska Cykelförbundet.

Vi från SCF tackar redan nu våra samarbetspartners som gör ett fantastiskt jobb för att förverkliga vår vision!

/SCF Styrelse