Meny
Landsväg

Hjalmar Klyver vann en etapp när han övertygade på Tour of Rhodos

Snacka om att Hjalmar Klyver körde så starkt på UCI C2.2-tävlingen Tour of Rhodos. Han vann den andra etappen efter en övertygande spurt. Och med endast 36 sekunder från totalsegraren var han också trea i ungdomstävlingen.

Hjalmar har varit i stålande form under vistelsen på Rhodos. Klyver och det gröntröjade danska Team IBT – Tripeak har övertygat. På första etappen var han sjua i en klungspurt med 48 cyklister.

I det danska U23-teamet ingår även svenske kollegan Wincent Wallinder, som i högsta grad var med i den eleganta teamkörningen som grundlade att Hjalmar Klyver övertygande kunde vinna spurten på den andra etappen.

Sju friska UCI-poäng in på kontot för Klyver efter att ha haft marginal ner till tvåan Matúš Stocek från Slovakien och danske trean Christian Ingemann Lindquist.

”Otroligt kul att vi lyckas med att ta vinsten. Det var definitivt en team effort där vi både har haft koll på vägarna och kört perfekt efter taktiken. Med bland annat Wincent Wallinder som släpper hjulet och låter våran grupp segla iväg”, säger Hjalmar Klyver.

Fin lagkörning av Hjalmar Klyvers danska lag Team IBT – Tripeak. Hjalmar fick köra i vita ungdomströjan under slutetappen efter den snygga etappsegern på andra. Klyver slutade trea i ungdomstävlingen.  Foto: Team IBT – Tripeak

 

På den tredje etappen fanns Hjalmar med i en liten klunga som var 34 sekunder efter segraren med samma tid som plats 12. Ungefär det avståndet var det upp till segraren, portugisen António Morgado, från tolfteplatsen i totalen. Men en tredjeplats i ungdomstävlingen är strålande. Team IBT – Tripeak var bästa klubblag i lagtävlingen.

Hjalmar Klyver från lilla Trosa i Sörmland är intressant cyklist då han både är åkstark och har en bra avslutning. Men förra året blev en riktigt trist mellansäsong med som kantades av sjukdomsproblem.

”För mig mig personligen är det lite extra härligt att göra detta resultat efter förra säsongen då jag brottandes med covid. Stort tack till alla i laget som gemensamt möjliggör att vi kan prestera på en sådan här hög nivå”, säger Hjalmar Klyver.

Hjalmar har efter en nästan förlorad säsong kommit in i ett skede i cykelkarriären där det är så viktig just att leverera resultat. En tredjeplats i Danmark precis på sluttampen gjorde att motivationen steg. Ett långt träningsläger på Mallorca följdes av att benen kändes allt bättre på Rhodos.

En annan som gillade den återvunna formen och segern på Rhodos var förbundskaptenen Lucas Persson.

”Hjalmar har verkligen inlett denna säsong starkt. Vinna en etapp på Rhodos är riktigt bra kört. Det är ändå en UCI 2.2-tävling med riktigt bra konkurrens. Danskarna kör bra. Det är ju Klyvers sista U23-år, så det blir en riktigt viktig säsong för att han ska kunna hitta något vettigt team att köra i nästa säsong”, säger Lucas Persson.

”Han kom ju tillbaka lite på hösten men man kan ju säga att hela säsongen förstördes av att det var svårt att komma tillbaka från covidsjukdom. Det här är positivt för svensk cykel.”

Text: Tomas Larsson/SCF (fri för återpublicering)
Foto översta bilden: Nassos Triantafyllou (ej fri för återpublicering)


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.