Meny
Landsväg

Rissveds övertygade och Ahlsson vann ett riktigt drama i tempo-SM

Jenny Rissveds var fantastiskt snabb ut till vändningen och skaffade sig där tillräckligt med marginal till Nathalie Eklund för att vinna SM-tempoguldet i damelit, med marginal. Jacob Ahlsson lyckades försvara sitt guld i herrelit, men Jakob Söderqvist bjöd på en spännande sekundfajt och ett maximalt kraftuttag.

Jenny Rissveds gjorde ett rejält fint SM-tempolopp och segrade i Björklinge närmast före regerande mästaren Nathalie Eklund och Emilia Fahlin. Rissveds hade framför allt en STARK utgång i blåsten och ledde med en minut vid vändningen.

Eklund plockade tio sekunder på vägen hem, men det var inte i närheten av tillräckligt. Efteråt var Jenny väldigt nöjd med det som faktiskt var hennes första fullängdare till tempolopp som seniorcyklist. Tidigare i år

Du gick påtagligt starkt ut till vändningen, hur ser du på loppet?

”Ja, det blåste ju en del så jag tänkte att jag skulle ligga på lite ut. Ja, det var hårt…hela vägen egentligen. Det var mitt första långa tempolopp.  Jag har bara kört 14 kilometer (vann ett kort tempo vid en dubbeletapp på Gracia Orlová tour i Tjeckien, vår anmärkning). Det var hårt, men det var kul”, säger Jenny Rissveds.

Innan dribblet med inställt eller flyttat SM-lopp sa hon så här inför linjeloppet:

”Förra året kom jag ju loss vid en krasch och bara körde på. I år hoppas jag att alla håller sig på hjulen så får vi se hur det går…”

Har du börjat kolla på banprofilerna till Tour de France som avslutas med ett 22 kilometer långt tempolopp i Pau?

”Är det så? Nej, jag har inte kollat någonting alls ännu. Laget är inte uttaget ännu så det får vi ta då i så fall”, säger Jenny Rissveds som nyligen blev klar för norska proffsteamet Team Coop Hitec Products som har en plats i Touren.

Grymt fin klass på SM-prispallen i damernas tempo! Fin hemgång av Nathalie Eklund och stabilt lopp här av Emilia Fahlin.

Bra SM-tempo även av åkstarka Ebba Grankvist på fjärdeplatsen, Wilma Olausson var bästa U23-cyklist på sjätte plats och parasportstjärnan Anna Beck som var tia i damelit.

SM tempo damelit

  1. Jenny Rissveds, Falu CK 39.26,18
  2. Nathalie Eklund, Stockholm CK 40.16,15
  3. Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna 41.37,47

Jacob Ahlsson försvarade SM-guldet i Björklinge

Motalas Jacob Ahlsson lyckas här upprepa fjolårssegern i SM-tempot. Snacka om att han utmanades ända in till mållinjen i Björklinge av U23-mästaren Jakob Söderqvist.

Det skilde två sekunder i den fina fajten i rätt tuffa förhållanden med blåst och värme. Trea ett annat U23-utropstecken i år, Hjalmar Klyver. Därefter följde Jimmy Carlsson, Edvin Lovidius och Tobias Ludvigsson som startar här.

”Jag hade hoppats kunna ha benen och lite mera marginal mot slutet, men Söderqvist gjorde det riktigt bra – så nu blev det ett oerhört tufft tempolopp i värmen och blåsten”, säger  Jacob Ahlsson och pustar ut efter prisutdelningen på en gräsplätt i Björklinge norr om Uppsala.

Men det tycks fungera att bara satsa på tempo, behöver egentligen inte kroppen fler hårda lopp för att prestera så här bra?

”Jag tog mitt första SM-guld under pandemisäsongen oh du funkade det faktiskt ganska bra att bara träna. Den här säsongen har jag bara kört ett enda linjelopp och så var det här mitt tredje tempolopp. Det kändes lite tungt, men det räckte ju”, ler Jacob Ahlsson.

Jakob Söderqvist (till vänster) har den här säsongen mer och mer börjat dubbla med landsväg, men det senaste tempoloppet var det tre år sedan han körde – som junior.

”Ja, och med tanke på det så är jag nöjd med mitt lopp. Jag tycker nog att jag fick ut det jag hade i de här rätt tuffa förhållandena”, säger Söderqvist.

Hur tänker du nu inför VM, kör du helst MTB eller landsväg – för det går inte att dubblera va?

”Programmet med XCO och landsväg U23 ligger tätt och så finns det ju en del andra MTB-grenar. Men så gäller det att vara bra nog för att bli uttagen också. Jag skulle bli jätteglad om jag bara får en VM-start.”

Kul att lilla Trosabygdens OK:s cyklister fick ett brons, men inte oväntat att Hjalmar Klyver skulle vara med och fajtas om medaljerna efter en fin säsong med en etappseger på Tour of Rhodos.

Motala AIF CK, som contilaget Motala Serneke Allebike heter i SM-sammanhang, vann lagtävlingen närmast före Södertälje CK.

SM tempo herrelit

  1. Jacob Ahlsson, Motala AIF CK 35.16,78
  2. Jakob Söderqvist, Evolite CC 35.18,65
  3. Hjalmar Klyver, Trosabygdens OK 35.47,23

* * *

Stina Kagevi och Gustav Magnusson juniormästare i tempo

Först startande Stina Kagevi vann SM-guldet för damjunior – med marginal. Starkt kört, inte minst i motvinden ut mot vändningen. Jämn kamp om de övriga medaljerna.

Numera klubbkompisen i Motala AIF CK, Tilde Lindström, vann silverfajten fyra sekunder före Anna Söderqvist, Team LeWa Sport.

Jönköpings CK:s Gustav Magnusson i juniortröjan. Gustav var rejält stark i blåsten och vann juniorernas SM-tempolopp i Björklinge, närmast före Linus Larsson, Ivan Åström och Ville Merlöv.

SM tempo damjunior

  1. Stina Kagevi, Motala AIF CK 23.06,50
  2. Tilde Lindström, Motala AIF CK 24.32,98
  3. Anna Soderqvist, Team LeWa Sport 24.36,95

SM tempo herrjunior

  1. Gustav Magnusson, Jönköpings CK 38.08,76
  2. Linus Larsson, Staffanstorp CK 38.30,54
  3. Ivan Åström, Borlänge CK 38:44,04

Text och foto: Tomas Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.