Landsväg

4 juli avgörs kortbane-SM i centrala Borås

Tisdag den 4 juli ska kortbane-SM avgöras i centrala Borås. Under 50 minuter + tre varv på en 1500 meter lång bana kommer Sveriges herr- och damelit göra upp om medaljerna.

Tävlingen är en del av den årliga SM-veckan som du kommer kunna följa live på SVT 1 och SVT Play med Isabelle Söderberg som expertkommentator, se SVT’s sändningsschema här.

Några cyklister att hålla koll på är; de regerande svenska kortdistansmästarna Alexander Wetterhall, tävlandes för Tre Berg Cykelklubb och Sara Mustonen, Team Crescent D.A.R.E Staffanstorp CK. De revanschsugna silvermedaljörerna från förra året, Jeanette Arbjörk, Mölndals Cykelklubb och Johan Svensson, CK Bure är några av de som kommer göra allt de kan för att få kliva högst upp på pallen. Flera av årets svenska mästare från landsvägs-SM som gick under midsommarhelgen i Burseryd är också på plats, Kim Magnusson, Tre Berg CK, svensk mästare i linjelopp och juniormästarna Clara Lundmark (linje och tempo) och Jacob Ericsson, Motala AIF CK (linje).

När: Tisdag 4 juli 2017

Första start: Damelit 12:10, Herrelit: 14:20

Var: Start och mål på Sven Eriksonsgatan i Centrala Borås

Så fungerar kortbana/kortdistans:

SM-kortdistans eller kortbane-SM som man enkelt förklarar det, är en landsvägstävling som körs på en trafikfri varvbana. Varvet ska vara 2-6 kilometer och får gärna innehålla mycket svängar. Den korta distansen gör att tävlingen blir fart- och actionfylld där tävlingsformen gynnar tekniska och spurtstarka cyklister. De flesta cyklister tillhör ett lag som under tävlingen hjälps åt på olika sätt, där det kan handla om att köra ifatt utbrytare eller hjälpa fram en lagmedlem till en bra position inför målspurten. Tävlingsgrenen är mycket publikvänlig eftersom de korta varven gör att åskådarna lätt kan följa cyklisterna under loppets gång. Utmed banan finns depåer för de cyklister som behöver få cykelservice under loppet.

Se även:
Inbjudan
SVT play sändning 2016

Välkomna till en fartfylld cykeldag i centrala Borås!