Alla grenar
VM-medaljörer Landsväg

Två nya världsmästartitlar till Sverige på VM Grand Fondo

Under söndagens linjelopp på UCI Gran Fondo World Series blev det inte mindre än två guldmedaljer till Sverige. Anna Svärdström, Fredrikshofs IF fick ta på sig världsmästartröjan i klassen D50-54. Bredvid henne på pallen två italienskor, Olga Cappiello och Milena Felici. Guldet blev Svärdströms andra VM-medalj då hon redan i torsdags stod på pallen som silvermedaljör i tempot. Utöver medalj

Det stora cykelintresset i Sverige har gjort att otroligt många svenska cyklister, ca 70 st, kvalificerade sig till finalen i UCI Gran Fondo World Championships allmänt kallat Amatör VM i Albi, Frankrike. Resultatet blev strålande med 5 st pallplatser, 3 guld samt 2 silver. Utöver detta blev det många framskjutna placeringar. Historiskt sett är detta den största framgången för våra masters/amatörcyklister i modern tid. Återigen visade Sverige framhjulet i en stor internationell tävling.

VM avgiordes i tre olika discipliner

  • ITT Individual Time Trial, Tempo
  • Team Relay, Lagstafett (Sverige hade ingen representation)
  • RR Road Race Linje

ITT, Individual Time Trial

Banan var en ganska teknisk med en längd av 22,5 km som var lika svår som banskissen visade. Det fanns några 90-graders kurvor som var lite besvärliga vid hög fart. Banan var ganska så smal med bitvis rätt dålig asfalt. Efter ca 12 km nåddes banans högsta punkt, 40 höjdmeter på 1 km, därefter bara utför och platt med avslutning Racingbanan Cirucuit d`Albi

Sju damer startande från Sverige med 1 guld Cecilia Hansen och 1 silvermedalj genom Anna Svärdström och i övrigt mycket godkända resultat.

VM Road race

27 svenska herrar kom till start i Road Race och där Sverige tog hem en guldmedalj genom Krister Bergström där han visade den övriga världen vilken enorm spurtare han är. Tittar man på de otroligt stora startfälten, och därmed den stora konkurrensen, som de olika åldersklasserna bestod av och sätter det mot det resultatet som de svenska herrarna presterade så är det mycket bra.

Kvalificeringstävlingarna och finalen i Grand Fondo World Series UCI Championship ställer stora krav på arrangören och på att logistiken fungerar i linjeloppen. Det är väldigt stora startfält, och fast det är olika starttider, kör de olika åldersklasserna ikapp varandra och då bildas mycket stora grupper. Tävlingsidèn är sådan och arrangörerna i Albi Frankrike lyckades väl med sitt arrangemang.

Linjebanan för Damerna och de äldre Herrarna mätte 97 km medan de yngre Herrarna gjorde upp på en 155 km lång sträcka. Banan hade en varierande profil med en lång stigning på ca 3 km och några små korta stigningar, snäva kurvor, smala vägar som ibland ställde till problem i de stora startfälten. Starterna blev lite röriga och trånga trots masterstart 2,5 km. Linjeloppets avslutning låg som vid tempoloppet på Racingbanan Cirucuit d`Albi.

Av de svenska damerna var det endast 4 st som kom till start i linjeloppet, men resultatet blev 1 guldmedalj genom Anna Svärdström.

DAMES 50 54_Anna Svärdström
Krister Bergström, VM-guld linje H50-54 UIC Gran Fondo Albi, Frankrike

Krister Bergström, också från Fredrikshofs IF blev världsmästare i H60-64 före Yves Vitalis från Frankrike och Mikalai Baklanau från Vitryssland.

Med totalt fem medaljer till Sverige – tre guld och två silver – lämnar nu de 73 deltagande svenskarna Albi i Frankrike, där knappt 3000 deltagare från 56 nationer har gjort upp om mästartitlarna 2017. Stort Grattis till fina prestationer!

GULD
tempo – Cecilia Hansen. Norbergs Cykelklubb (D35-39)
linje – Anna Svärdström, Fredrikshofs IF (D50-54)
linje – Krister Bergström, Fredrikshofs IF (H60-64)

SILVER
tempo – Anna Svärdström, Fredrikshofs IF (D50-54)
tempo – Peter Carlsson, CK Bure (H50-54)

Fullständiga resultat från UCI World Championships Gran Fondo:
Resultat linjelopp
Resultat tempolopp

Bilder från http://www.albi2017cycling.eu