Meny
Landsväg

Tidig fin utbrytning gav spännande herrelitlopp – med norsk segrare

Det blev ett rejält spännande herrelitlopp med taktik på hög nivå. Till sist kunde norska Team Kjekkas dominera en snabb samlad nedförsspurt och vinna med Kristoffer M Skerping. Men en tapper tidig utbrytning på fyra var rätt nära att gå hem. Mölndals CK gjorde ett jättejobb för att körde in den. Kristian Stenshamn från arrangerande  Stockholm CK vann senior/junior där Jönköpings Alfred Oldin var bästa junior.

Motala AIF Serneke Allebike hade två cyklister med och var inte oväntat länge aktiva. Det var Niklas Jagerstål och Jonathan Ahlsson.

Team Kjekkas hade Jörgen Korstad med och behövde inte dra en meter i klungan då han hade sparat sig ganska mycket i utbrytningen och såg stark ut där. Det var norsk kontroll. Philip Lindström från Carba Sports Club fanns också med i kvartetten.

Med tre av de sex varven på 18-milaturen var det 3.30 ner till huvudklungan, men de fick inte mer än så. Med två varv kvar var det tre minuter. Men fortfarande vid klockringningen och drygt tre mil kjvar fick det inte stanna av i klungan om det skulle gå att hämta in det där.

Hymer hade någon gubbe där uppe. CK Ringen likaså. Men annars var det ett grymt starkt lagarbete från Mölndal – där World Tour-tränaren Mattias Reck fanns med och dirigerade i en av bilarna – som jobbade in utbrytningen.

 

Med milen kvar var det fortfarande 50 sekunder kvar att äta in och…just innan mål var det samlad klunga.

Nästan tyvärr får man säga om att den spurtare Mölndal körde för inte kom rätt. I stället var det norsk dominans i spurten som sagt då Kristoffer M Skerping vann med klubbkompis från Team Kjekkas på tredje. Pigg andraplats i spurten till Ängbys Alan Ting.

SWE Cup #5 herrelit

  1. Kristoffer M Skjerping, Team Kjekkas 4.20.12
  2. Alan Ting, Ängby CC +0
  3. Sindre Sagbakken, Team Kjekkas +0
  4. Carl Kagevi, Motala AIF Serneke Allebike +0
  5. Isac Lundgren, CK Ringen +0
  6. Rasmus Mikiver, CK Hymer +0

En rejält stark insats med tanke på farten i klungan på sista varvet, då det kapades fyra minuter på farten första halvan av loppet, gjorde Emilia Fahlin. Proffset i franska FDJ, som kör för Örebrocyklisterna på hemmaplan, är en duktig spurtare och slutade på plats 22 i detta herrelitsällskap.

CK Hymers Victor Hillerström Rundh spurtade lite längre bak i fältet för att ta över ledningen i SWE Cup-totalen då klubbkompisen Hugo Forssell var sjuk och stod vid sidan och följde intresserat sista varvet med täta tidsangivelser. Det skiljer två poäng till Forssells fördel inför avslutningen i Svanesund.

 

Det blev tidigare under dagen hemmaseger i klassen senior/junior som glädjande nog hade över 100 cyklister till start på söndagsmorgonen. Kristian Stenshamn gjorde upp om det på slutet med rutinerade Peter Carlsson och vann den duellen.

Sedan var det två av Jönköpings CK:s alla duktiga unga cyklister som var trea och fyra. Alfred Oldin vann kampen om att bli bästa junior före Oskar Marvig. Oldin tog också över ledningen i SWE Cup-totalen i den klassen.

SWE Cup #5 herrar senior/junior

  1. Kristian Stenshamn, Stockholm CK 3.06.52
  2. Peter Carlsson, CK Bure +0.02
  3. Alfred Oldin, Jönköpings CK +0.40

”Ett riktigt bra cykellopp i herrarnas seniorelit. Mycket aktivitet hos våra juniorcyklister i det loppet innan det var en seniorduo som gjorde upp om det. Nu ser vi närmast fram emot Trofeo Saarland för herrjuniorerna. Så klart ett tufft upplägg men bra kört av Stina Kagevi i damklassen. Det var fina tävlingar överlag”, säger assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall efteråt.

Text och foto: Tomas Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.