Landsväg

Kagevi direkt från tuff MTB i Italien till soloseger i SWE Cup landsväg

Junioren Stina Kagevi gick loss och solovann damklassen – där även seniorelit ingår – i Nationaldagsloppet. Detta efter att knappt ha hunnit byta om innan start då hon kom hem från XCO-tävling i Italien och lämnade Arlanda flygplats ungefär så lång tid det tog att ta sig till Söderby gård start utanför Vallentuna och SWE Cup #5.

Bara att ta sig till start var en både utmaning och en bra sportstory för Stina Kagevi, som tillhör juniorlandslaget i XCO och som först inför förra säsongen började tävla även på landsväg.

”Jag stod på Arlanda när det var ungefär 30 minuter till start. Pappa skjutsade mig och jag fick byta om på vägen – så det var lite bråttom. Sedan hade jag tur att de fick vänta in grabbarnas passering så starten fick vänta lite”, säger Stina Kagevi med ett stort leende efter prisutdelningen.

Lägg därtill att Stina sällan har blivit så trött som vid på en UCI Junior series-tävling i Italien.

”Det var både varmt och hög höjd. Jag fick verkligen känna på att att bli trött på hög höjd…”

 

 

Då är det inte helt självklart att ha benen till att dra på en soloutbrytning – och hålla. Stina gjorde ungefär samma sak på junior-SM i Uppsala förra året. Bara stack ifrån fältet, ganska tidigt.

”Ja, det var väl egentligen…lite dum taktik. Det var ju en tidig utbrytning där vi (Stina kör sedan den här säsongen landsväg för Motala AIF CK) hade Tilde (Lindtsröm) med. I det läget låg vi och kontrollerade i Motalagänget och så lyckades jag få en lucka och komma i väg – och det kändes ganska bra”, förklarar Stina Kagevi.

En minut vid spurtpriset med ett varv kvar blev till två strax innan mål. Sofie Rosengrantz vann spurten om andraplatsen för regerande svenska kortdistansmästaren Johanna Palmqvist.

SWE Cup#5 damer

  1. Stina Kagevi, Motala AIF CK 2.29.52
  2. Sofie Rosencrantz, CK Öresund +02.01
  3. Johanna Palmqvist, CK Hymer +02.01
  4. Maja Johansson, Stockholm CK +02.01
  5. Erika Ingves, Motala AIF CK +02.01

Sofie Rosencrantz behåller förstås den gröna poängtröjan och här ser det bra ut för en totalseger inför avslutningen i Svanesunds tredagars.

Det  var annars en bra mycket  bra dag för Motalas damlag, inte minst för årets nyförvärv. Ebba Grankvist behåller den gula ledartröjan i SWE Cup, totalställningen här.

Finländska juniormästaren Erika Ingves tog ensam ledning i kampen om den vita juniortröjan.

Bildextra från det spännande herrelitloppet och redovissning av resten av Nationaldagsloppet kommer senare under måndagsmorgonen!

Text och foto: Tomas Larsson/SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.